Logika
bezendu:
Logika
Jak sprawdzić bez pomocy tabelki. (Tabelką potrafię )
[(p⇒q)∧(q⇒p)]⇒(p⋁q)
24 paź 21:25
ICSP: Kiedy implikacja jest fałszywa?
24 paź 21:27
bezendu:
Z prawdy nie wynika fałsz.
Czyli układ p=0 q=1 p⇒q=0
24 paź 21:30
Saizou : a co chcesz sprawdzić ? tautologię ?
24 paź 21:30
ICSP: czyli wystarczy sprawdzić przypadek p v q = 0 czyli p = 0 i q = 0
24 paź 21:31
bezendu:
Tak, chcę sprawdzić tautologię.
24 paź 21:33
Saizou :
ICSP już prawie wszystko napisał

czyli metodą skróconą, czyli załóżmy że
[(p⇒q)∧(q⇒p)]⇒(p⋁q)=0
(p⇒q)∧(q⇒p)=1 i p⋁q=0
p⇒q=1 i q⇒p=1 i p=0 i q=0
0⇒0≠1 (sprzeczność) 0⇒0≠1 (sprzeczność) p=0 i q=0
zatem jaki wniosek.....
24 paź 21:36
bezendu: jest tautologią
24 paź 21:38
Saizou : no i git
24 paź 21:43
bezendu:
Jeszcze nie git.
24 paź 21:44
Saizou : czemu nie ?
24 paź 21:45
Godzio :
Czy zapis (p ⇒ q) ∧ (q ⇒ p) = 1 jest poprawny (logika, wiec trzeba się czepić

)
24 paź 21:47
bezendu:
Bo jeszcze tego nie zrozumiałem dokładnie.
24 paź 21:47
Saizou : czyli pytanie kiedy koniunkcja jest prawdziwa
24 paź 21:48
Godzio :
Hmmm...
24 paź 21:52
Saizou :
czyli czynniki muszą być prawdziwe
24 paź 21:53
Godzio :
Chodziło mi o nawias, którego brakuje
24 paź 22:14
Saizou :
w sensie że tak
[ (p ⇒ q) ∧ (q ⇒ p) ]= 1
24 paź 22:16
Godzio : Tak
24 paź 22:19
Saizou :
no to git
ja bym musiał przysiąść do predykatów
24 paź 22:23