log(3)7*log(5)3*log(7)5-1=
Sara: log(3)7*log(5)3*log(7)5−1=
to co jest w nawiasach oznacza liczbę przy podstawie..nie mam pojęcia jak to zrobić..nawet nwm
jak ze wzorami to zrobić..wynik ma być 0
24 paź 21:07
Marek: jest taki śmieszny wzór
(wynika z zamiany miejscami podstawy i liczby logarytmowanej, czyli odwrócenia logarytmu)
logab*logbc = logac
tu jest do zastosowania dwa razy.
Wzór ciekawy, ale raczej bezużyteczny w "normalnych" zadaniach
24 paź 21:53
Sara: no tak, znalazłam go w internecie

dziękuje i tak

jest użyteczny jeśli chodzi o mature
rozszerzoną z matematyki, jest pełno zadań opierajacych sie na tym wzorze..
24 paź 22:08
Eta:
Można też tak:
| | log7 | | log3 | | log5 | |
log37*log53*log75= |
| * |
| * |
| = 1 |
| | log3 | | log5 | | log7 | |
....=1−1=0
24 paź 22:26