matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prosze o pomoc w obliczeniu granicy
pepsr:
√
9+12x
2
− 3
lim
x
2
x→0
24 paź 20:52
Janek191:
√
9 + 12 x
2
− 3
1
( 9 + 12 x
2
) − 9
f(x) =
=
*
=
x
2
x
2
√
9 + 12 x
2
+ 3
1
12 x
2
12
=
*
=
x
2
√
9 + 12 x
2
+ 3
√
9 + 12 x
2
+ 3
więc
12
lim f(x) =
= 2
√
9 + 0
+ 3
x→ 0
25 paź 08:49
Janek191:
W takich przypadkach stosujemy wzór :
a
2
− b
2
a − b =
a + b
W tym przykładzie a =
√
9 + 12 x
2
, b = 3
25 paź 08:51