proszę
Radzio: Bardzo Proszę o pomoc. Na przeciwprostokątnej AB trójkąta prostokątnego ABC obrano punkty D i E
takie, że |AD=|AC| oraz |BE| = |BC|. Wykaż, że | kąt DCE| = 45 stopni
14 lis 10:19
Basia: Pomagam
14 lis 10:46
wmboczek:
α,β−kąty przy A,B α+β=90
odłożono przyprostokątne na przeciwprostokątnej − 2 trójkąty równoramienne
(180−α)/2 i (180−β)/2
z 90 przy C zostało 90−(180−α)/2 z jednej i 90−(180−β)/2 z drugiej strony
czyli α/2+β/2=45
14 lis 10:51
Basia:

α+β=90
| | 180−α | | α | |
AC=AD ⇒ 2y = 180−α ⇒ γ= |
| = 90 − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 180−β | | β | |
BC=BE ⇒ 2δ= 180−β ⇒ δ= |
| = 90 − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | α | | β | | α+β | | 90 | |
∡DCE = 180 − γ − δ = 180 − 90 + |
| − 90 + |
| = |
| = |
| =45 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
14 lis 10:57