s
algebra: Ile roznych dzialan wewnetrznych mozna okreslic w zbiorze zawierajacym:
a) jeden element
b) n elementow?
Ile jest takich dzialan wewnetrznych, ktore dodatkowo sa przemienne?
to jak jest jeden element to nie ma żadnych działań wewnętrznych
jeśli jest n elementów, to może być działanie przemienne,element neutralny,działanie łączne
dobrze ? bo za bardzo tego nie rozumiem
24 paź 20:40
algebra: czy działania wewnętrzne to dodawanie,mnożenie,dzielenie itp ?
24 paź 20:42
algebra: ?
24 paź 22:12
algebra: pomoże ktoś? pomocy
24 paź 22:22
algebra: ?
24 paź 22:42
Janek191:
Może tak ?
A = { a }
a o a = a
a + a = a
−−−−−−−−−
Np. A = { 0 }
0 + 0 = 0
0*0 = 0
25 paź 08:30
Hurwitz: Zdefiniuj działania za pomocą tabelki. Aby było to działanie wewnętrzne, czym musisz wypełnić
tabelkę? Ile masz takich możliwości? A aby było przemienne, jak musi wyglądać tabelka? Ile
masz takich możliwości?
Odpowiedzi: a) 1; b) nn2 w tym przemiennych jest n(n2−n)/2 +n
Jeżeli masz tylko jeden element to działanie o wygląda tak: aoa=a. Jest wewnętrzne w zbiorze
{a}, łączne, posiada element neutralny e={a}, posiada element odwrotny a−1=a.
25 paź 09:41
algebra: dlaczego w a) 1 ?
nic nie rozumiem
25 paź 19:20