s
algebra: Sprawdzic, czy dzialanie · w zbiorze A (1) jest przemienne, (2) ma element neutralny, (3)
jest laczne, jesli:
0 gdy a + b jest liczbą parzystą
A = Z, a · b = 1 gdy a + b jest liczba nieparzystą
dla dowolnych a,b ∊ A
wiem że działanie jest przemienne jeśli ab = ba
łączne jeśli a(bc) = (ab)c
element neutralny to taki który nie zmienia wyrażenia
ale nie wiem jak to zadanie zrobić ?
24 paź 20:00
Godzio :
1. Jest przemienne, bo a + b = b + a, więc to że zamieniamy kolejność działania nie wpływa na
wynik.
2. Element neutralny tzn.
a * e = a
Oczywiście nie ma elementu neutralnego, bo nigdy nie otrzymamy nic poza 0 i 1 więc biorą
chociażby a = 2 otrzymamy 1 albo 0
3. Łączne
a * (b * c) =
a * 0 gdy b + c − parzyste
a * 1 gdy b + c − nieparzyste
=
0 gdy a parzyste
1 gdy a + 1 − nieparzyste
0 gdy b + c parzyste
a gdy b + c nieparzyste
(a * b) * c
0 gdy c parzyste
1 gdy c + 1 nieparzyste
No to widać, że równości nie ma, wskażmy zatem jakiś kontr przykład
(1 * 3) * 3 = 1 * 4
bo 1 + 3 = 4 − parzysta
1 * 4 = 0
bo 1 + 4 = 5 − nieparzysta
1 * (3 * 3) = 1 * 1
bo 3 + 3 = 6 − parzyste
1 * 1 = 1
bo 1 + 1 = 2 − parzyste
czyli (1 * 3) * 3 ≠ 1 * (3 * 3)
24 paź 20:13
algebra: dzięki wielkie już patrzę o co chodzi
24 paź 20:14
algebra: a * 0 gdy b + c − parzyste
skąd te c jak w zadaniu jest tylko a i b ?
24 paź 20:26
algebra: w odpowiedziach mam że działanie jest łączne
24 paź 20:30
Godzio :
Ano widzę nawet błąd, w pierwszej linijce. Daj mi chwilę, widocznie równość zachodzi, poszukam
argumentu dlaczego.
24 paź 20:33
Godzio :
Od nowa:
a * (b * c) =
| ⎧ | a * 0 gdy b + c − parzyste | |
| ⎩ | a * 1 gdy b + c − nieparzyste |
|
= Dla przypadku b + c parzyste:
| ⎧ | 1 gdy a − parzyste i b+c − parzyste | |
| ⎩ | 0 gdy a − nieparzyste i b+c−parzyste |
|
= Dla przypadku b + c nieparzyste:
| ⎧ | 1 gdy a+1 − parzyste i b+c − nieparzyste | |
| ⎩ | 0 gdy a+1 − nieparzyste i b+c−nieparzyste |
|
(a * b) * c =
| ⎧ | 0 * c gdy a + b − parzyste | |
| ⎩ | 1 * c gdy a + b − nieparzyste |
|
= Dla przypadku a + b parzyste:
| ⎧ | 1 gdy c − parzyste i a+b − parzyste | |
| ⎩ | 0 gdy c − nieparzyste i a+b−parzyste |
|
= Dla przypadku a + b nieparzyste:
| ⎧ | 1 gdy c+1 − parzyste i a+b − nieparzyste | |
| ⎩ | 0 gdy c+1 − nieparzyste i a+b−nieparzyste |
|
No to teraz uzasadnijmy równość
a + b − parzyste oznacza,że albo a i b są parzyste albo a i b są nieparzyste
a + b − nieparzyste oznacza, a i b są różnej parzystości
I teraz to trzeba jakoś sklecić całe, ale już oczopląsu dostaje

Ja bym to kończył tak:
Niech b − parzyste i rozpisz oba przypadki, to samo dla nieparzystego, powinno być to samo
24 paź 20:44
algebra: a może ktoś to jakoś łatwiej rozpiszę?
24 paź 22:06
algebra:
25 paź 13:16
Hurwitz: Trzeba przeanalizować wszystkie przypadki − jest ich osiem, więc chyba nie aż tak dużo.
(a*b)*c = a*(b*c)
Niech 0 − liczba parzysta, 1 − liczba nieparzysta. Musisz sprawdzić czy:
(0*0)*0=0*(0*0)
(1*0)*0=1*(0*0)
(0*1)*0=0*(1*0)
itd.
Np. pierwsze:
L=(0*0)*0 = 0*0=0
P=0*(0*0)=0*0=0
Np. drugie:
L=(1*0)*0=1*0=1
P=1*(0*0)=1*0=1
itd. / jeszcze sześć przypadków.
Proste i przyjemne
25 paź 14:14
algebra: skąd te sześć 0 ?
25 paź 19:11
Hurwitz: Napisałem: 0 oznacza liczbę parzystą:
(0*0)*0=(parzysta*parzysta)*parzysta=0*parzysta=parzysta=0
25 paź 19:56