s
algebra: Mam narysować tabelkę działania w zbiorze {0,1,2,3,4} zdefiniowanego wzorem
a * b = reszta z dzielenia 2a − 3b przez 4 dla dowolnych a,b ∊ A
i mam pytanie czemu dla elementu a = 0, b = 1 wychodzi reszta 1 ?
podstawiając to wychodzi 2*0 − 3*1 = −3 −3 dzielę na 4 i zostaję −3
te −3 zamienia się na 1 ?
24 paź 19:35
Janek191:
− 3 nie należy do { 0,1,2,3,4 }
− 3 + 4 = 1
24 paź 19:40
Janek191:
− 3 nie należy do { 0,1,2,3,4 }
− 3 + 4 = 1
24 paź 19:40
algebra: czemu + 4 ?
24 paź 19:46
algebra: dlatego że dzielimy przez 4 czy temu że 4 to ostatni element zbioru ?
24 paź 19:50
algebra: ?
24 paź 20:06
ICSP: a,b, ∊ A − czym jest to A które się nagle pojawia na końcu treści ?
24 paź 20:13
algebra: A = {0,1,2,3,4}
24 paź 20:15
ICSP: teraz rozumiem. Odp dlatego, ze dzielimy przez 4
Jeżeli liczba n jest podzielna przez 4 to liczba n + 4 również jest podzielna przez 4
analogicznie : jeżeli liczba n daje z dzielenia przez 4 resztę 1 to liczba n + 4 również da
resztę 1 z dzielenia przez 4.
24 paź 20:16
algebra: aha dzięki rozumiem już
24 paź 20:26