funkcje i parametr
Miśka: narysuj wykres funkcji f(x) = x2−|4x−4|=m
posługując się wykresem funkcji f(x) odczytaj liczbe rozwiązań równania w zależności od
parametru m
24 paź 19:17
ZKS:
Rozbij wartość bezwzględną.
24 paź 19:22
bezendu:

m∊(−
∞,−8) brak rozwiązań
m{−8} jedno rozwiązanie
m∊(−8,0)∪(1,
∞) dwa rozwiązania
m∊{0,1} trzy rozwiązania
m∊(0,1) cztery rozwiązania
24 paź 19:23
Miśka: a mogę prosić o mały komentarz
24 paź 21:17
Godzio :
m − to proste y = m, jeden punkt przecięcia się takiej prostej z wykresem to jedno rozwiązanie
Wykres rysujesz dzieląc na przypadki: 4x − 4 ≥ 0 i < 0
24 paź 21:48
Miśka: a na jakiej podstawie zrobić te przedziały?
24 paź 21:57
52: Odczytujesz z osi OY
24 paź 21:57
Miśka: ale jeszcze pytanie jak zacząć? f(x) = x2−|4x−4|=m
y(x)=x2−4x−4=m
i tu jakoś z delty? prosze rozpisz mi to ...
24 paź 22:00
52: hmmm
No to musisz wiedzieć jak narysować wykres
Zapisz f(x) w dwóch przedziałach
1. x∊(−∞,1) 2.x∊<1,+∞)
f(x)=x2−(−4x+4) f(x)=x2−(4x−4)
f(x)=x2+4x−4 f(x)=x2−4x+4
I powinnaś uzyskać taki sam wykres jak narysował bezendu
I teraz patrzysz na to co ci napisał Godzio
24 paź 22:04
Miśka: i z tych funkcji obliczyć msca zerowe?
24 paź 22:08
52: Nie,
w tych przedziałach rysujesz funkcje takie jakie wyszły
I przyłóż linijkę równolegle do osi OX i tak nią ruszaj i patrz ile razy w danym punkcie (0,y)
przecina ci wykres...
Nie wiem jak to ładnie napisać abyś zrozumiała....
24 paź 22:11
Miśka: a możesz mi jeszcze obliczyć x2−|4x−4|−4>=0
24 paź 22:13
Miśka: okej ale skąd wiesz gdzie będzie przecięcie OX?
24 paź 22:20
Godzio :
Zaraz Ci napiszę co i jak.
24 paź 22:26
Miśka: <3 dzięki
24 paź 22:33
Godzio :

narysuj wykres funkcji f(x) = x2−|4x−4|=m posługując się wykresem funkcji f(x) odczytaj liczbe
rozwiązań równania w zależności od parametru m
f(x) = x
2 − |4x − 4|
Przypadek pierwszy: 4x − 4 ≥ 0 ⇔ 4x ≥ 4 ⇔ x ≥ 1. Wówczas
f(x) = x
2 − 4x + 4 = (x − 2)
2 −− parabola o wierzchołku (2,0)
24 paź 22:37
Godzio :

Przypadek drugi: 4x − 4 < 0 ⇔ 4x < 4 ⇔ x < 1. Wówczas
f(x) = x
2 + 4x − 4 = x
2 + 4x + 4 − 8 = (x + 2)
2 − 8 −− parabola o wierzchołku (−2,−8) i
miejscach zerowych x
1 = − 2 − 2
√2 i x
2 = −2 + 2
√2
24 paź 22:37
Godzio :

Ostatecznie:
| | ⎧ | x2 − 4x + 4 gdy x ≥ 1 | |
| f(x) = | ⎩ | x2 + 4x − 4 gdy x < 1 |
|
Teraz prowadzimy sobie proste y = m i odczytujemy ilość punktów przecięcia w zależności od m.
No i np. Dla m = −8 (najniższy wierzchołek) mamy jeden punkt przecięcia = jedno rozwiązanie
Jasne?
24 paź 22:37
Miśka: jasne
24 paź 22:40