| x2 − x + 1 | ||
f(x) = | ||
| x2 + x + 1 |
| (2 x − 1)*( x2 + x + 1) − ( x2 − x + 1)*( 2x + 1) | ||
f '(x) = | = | |
| ( x2 + x + 1)2 |
| 2( x2 − 1) | ||
= | = 0 ⇔ x = − 1 lub x = 1 | |
| ( x2 + x + 1)2 |
| 1 + 1 + 1 | ||
ymax = f( − 1) = | = 3 | |
| 1 − 1 + 1 |
| x2 − x + 1 | ||
f(x) = | ||
| x2 + x + 1 |
| (2 x − 1)*( x2 + x + 1) − ( x2 − x + 1)*( 2x + 1) | ||
f '(x) = | = | |
| ( x2 + x + 1)2 |
| 2( x2 − 1) | ||
= | = 0 ⇔ x = − 1 lub x = 1 | |
| ( x2 + x + 1)2 |
| 1 + 1 + 1 | ||
ymax = f( − 1) = | = 3 | |
| 1 − 1 + 1 |