matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz - sinusy i cosinusy
Dagmara:
a) sin(− 150) + cos (−225) i pod kreską ułamkową tg 150 = b) 2sin405−cos(−765) i pod kreską ułamkową tg 225 * ctg 120 = c) 2cos150 − 3sin(−225) i pod kreską ułamkową tg 1200 * ctg 510 = prosze o rozwiązanie bardzo
24 paź 17:58
5-latek:
https://matematykaszkolna.pl/strona/430.html
najpierw radze zapoznac sie z tym
24 paź 18:02
Janek191:
a) sin ( − 150
o
) + cos ( − 225
o
) = − sin 150
o
+ cis 225
o
= = − sin ( 90
o
+ 60
o
) + cos ( 180
o
+ 45
o
) = − cos 60
o
− cos 45
o
=
1
√
2
= −
−
2
2
√
3
tg 150
o
= tg ( 90
o
+ 60
o
) = − ctg 60
o
= −
3
więc
− 0,5 − 0,5
√
2
w =
= ... dokończ
√
3
−
3
Korzystamy z okresowości funkcji i wzorów redukcyjnych
24 paź 18:08
Janek191:
Dobrze radzi 5 − latek
24 paź 18:09
5-latek:
Witaj
Janek
24 paź 18:10
Janek191:
Witaj
24 paź 18:11