l. zespolone
Joanna: 4√8√3 i −8 jak to można przekształcić? Pod pierwiastkiem czwartego stopnia osiem
pierwiastków z trzech minus 8
24 paź 17:20
Janek191:
| | √3 | | 1 | | 1 | | √3 | |
8√3 i − 8 = 8*( √3 i − 1) = 16*( |
| i − |
| } = 16* ( − |
| + |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | √3 | |
− |
| + |
| i = cos 120o + i sin 120o |
| | 2 | | 2 | |
więc
| | 2π | | 2π | |
8√3 i − 8 = 16*( cos 120o + i sin 120o) = 24*( cos |
| + i sin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | 2π | |
z = I z I *( cos α + i sin α ) , więc I z I = 16 oraz α = |
| |
| | 3 | |
Obliczamy
4√ z :
Jest ich 4 :
Korzystamy z wzoru :
| | α + 2π*k | | α + 2π*k | |
zk = 4√ I z I*[ cos |
| + U{ sin |
| ] , gdzie k∊ { 0,1,2,...,n −1} |
| | n | | n | |
W tym przypadku n = 4
więc k = 0 lub k = 1 lub k = 2 lub k = 3
Oblicz: z
0 , z
1, z
2, z
3
25 paź 09:07
Janek191:
Poprawka − we wzorze na z
k nie powinno być literki U przed sinusem
25 paź 09:08