Odzworowania
Prośba:
Bardzo prosiłbym o podanie przykładów i łopatologiczne wytłumaczenie injekcji, surjekcji i
bijekcji.
Bijekcja to odwzorowanie które jest jednocześnie injekcją i surjekcją..
Injekcja, to funkcja, która ma dla każdego argumentu ma inną wartość y?
tzn że f(x1) musi być zawsze różne od f(x2)?
Dziękuję za odpowiedzi..
24 paź 17:16
PW: Pytasz o definicje, i widać, że ich nie znasz − nie jesteś pewny/a. Nie prościej zajrzeć
do podręcznika, notatek z wykładu?
24 paź 17:33
Prośba:
Znam definicje, mam je przed sobą. Chcę mieć po prostu to jasno zobrazowane.

Injekcja:
∀x
1,x
2 ∊ X: f(x
1) = f(x
2) ⇒ x
1=x
2
Jeżeli funkcja przyjmuje tą samą wartość dla x
1 i x
2, to te argumenty są sobie równe. (tak to
rozumiem)
Więc siłą rzeczy injekcja oznacza to, że dla każdego argumentu mamy inną wartość.
Powiedz mi tylko czy dobrze myślę..
24 paź 17:53
PW: No tak, injekcja to napuszona nazwa dla funkcji różnowartościowej, wprowadzona do języka
polskiego po to, by mącić w głowach (wygląda "bardziej naukowo").
24 paź 17:58
Janek191:
Patrz na:
forum/262433.html 24 X godz.8.59
24 paź 17:59
Prośba: Więc np
injekcja:
dla f(1)=1 i to 1 już dla innego argumentu wystąpić nie może?
suriekcja
dla f(1)=1 i dla f(2)=1. Dla róznych argumentów może być taka sama wartość.
Proszę o podanie przykładu bijekcji

Dzięki Janku
24 paź 18:06
PW: Niestety, surjekcją źle rozumiesz. To jest po polsku przekształcenie "na". Typowy przykład to
układanie różnych kul do szuflad. jeżeli kul jest tyle samo co szuflad lub więcej, a zażyczymy
sobie, by żadna szuflada nie była pusta − to takie przyporządkowanie jest przekształceniem
"na": wszystkie waetości funkcji (numery szuflad) są osiągnięte co najmniej raz.
24 paź 18:16
Janek191:
Np. funkcja sinus
| | π | |
sin : X → < − 1; 1 > jest iniekcją , gdy X = < 0 ; |
| > |
| | 2 | |
sin : X → < − 1 ; 1 > jest suriekcja , gdy X = < 0 ; 2π >
| | π | | π | |
sin : X → < − 1 ; 1 > jest bijekcją, gdy X = < − |
| ; |
| > |
| | 2 | | 2 | |
24 paź 18:18
Prośba: Każdy element z przeciwdziedziny musi być zachodzić?
tzn np jeżeli mamy zbiór wartości y=[0,1,5,2], to każda z tych wartości musi zajść przynajmniej
raz?
24 paź 18:19
Janek191:
Popatrz na moje diagramy funkcji podane dzisiaj o godz.8.59 :
24 paź 18:21
Prośba:

Niebieskie − injekcja
Czerwone − suriekcja
Zielone − Bijekcja?
24 paź 18:24
Janek191:
Poprawka :
Z 8.33 , 8.40 i 8.49
24 paź 18:24
PW: Tak, surjekcja osiąga wszystkie wartości z przeciwdziedziny (każdą co najmniej raz). Patrz
ładny przykład Janka191.
24 paź 18:24
Prośba:
Injekcja − różnowartościowość.
Surjekcja −każdy element z przeciwdziedziny musi zachodzić co najmniej raz.
Bijekcja − każdy element z przeciwdziedziny musi zachodzić i musi zajść dokładnie raz.
24 paź 18:29
Janek191:
Teraz pisze się : iniekcja, suriekcja i bijekcja
Program j. polski podkreśla wyrazy: injekcja i surjekcja
24 paź 18:35
Prośba: Wiem, wiem, ale w książce mam bIjekcję, surjekcję i injekcję

(pewnie nie podkreśliło mojemu
wykładowcy jak pisał ten podręcznik

)
24 paź 18:39
Janek191:
Tak pisano dawniej

Kto jest autorem ?
24 paź 18:41
Prośba: Jan Koroński. Wydanie mam z 2012 roku
24 paź 18:42
Janek191:
Jakiś mało znany matematyk . Nie słyszałem o nim
24 paź 18:48
Prośba: Tak czy siak, to jest właśnie mój wykładowca
24 paź 18:50
Janek191:
dr Jan Koroński Politechnika Krakowska
24 paź 18:50
Janek191:
Ja miałem bardziej znanych , np, prof. dr Kazimierz Goebel
24 paź 18:51
Prośba: Tak jest, PK

A ja z kolei nie znam tego

Tylko że ja ogólnie nie znam matematyków..
24 paź 18:55