2 zadania
Blue: Mam problem z dwoma zadaniami:
| | 1 | |
zad.1 Dane są funkcje f(x) = log |
| x oraz g(x) = log3x dla x∊R+. Iloczyn wartości |
| | 2 | |
funkcji f(x) i g(x) jest dodatni wtedy i tylko wtedy gdy:
C. x∊(1,∞)
D. x∊(0,1)
zad.2 Wyznacz najmniejszą wartość funkcji f(x) = 2
x2−4x
Moim zdaniem to pierwsze zadanie jest bez sensu, bo przecież dla żadnej wartości x taki warunek
nie będzie spełniony..... narysowałam te wykresy, gdy wartość jednej funkcji jest większa od
zera, to drugiej jest mniejsza i na odwrót....
Bardzo proszę o pomoc
24 paź 17:06
Mila:
Log12(x)*log3(x)>0
brak rozwiązań, może błędnie odczytałaś funkcje , podstawy?
24 paź 17:42
Mila:

2)
g(x)=x
2−4x
x
w=2
y
w=−4 najmniejsza wartość g(x)
24 paź 17:49
Blue: Mila w tym zadaniu 1 na pewno wszystko dobrze podałam... Czyli jest po prostu błąd w zadaniu,
tak?
zad.2 − a więc to takie proste ... mi się wydawało , że skoro funkcja 2
x nie ma najmniejszej
wartości, to funkcja 2
x2−4x też nie będzie miała
24 paź 18:42
Mila:
Y=2x jest funkcją rosnącą
funkcja y=x2−4x ma wartość najmniejszą, więc taka odp. jak napisałam.
24 paź 18:44
Blue: Jakby co to w odp. do tego 1 mam D
24 paź 18:46
Blue: tzn w książce tak napisali
24 paź 18:46
Blue: tak czy siak, dzięki Mila
24 paź 19:15