Powłoka liniowa
Amasend: Mam kłopot ze zrozumieniem tego zadania:
Czy R4 = lin A { (1,1,0,−1), (0,0,1,0), (2,2,1,−2), (1,1,2,−1) } ?
Jak mam to sprawdzić?
Próbuję to wykonać w następujący sposób:
α(1,1,0,−1) + β(0,0,1,0) + γ(2,2,1,−2) + δ(1,1,2,−1) = (x1,x2,x3,x4)
Z tego tworzę układ równań.
I co dalej?
Kiedy to jest prawdą a kiedy nie?
24 paź 16:57
b.: odpowiedź będzie pozytywna, jeśli dla każdych (x1,x2,x3,x4) powyższy układ będzie miał
rozwiązanie (α,β,γ,δ)
24 paź 16:59
Hurwitz: Nie wiem jak dużo wiesz. Wystarczy utworzyć macierz, której wiersze to te wektory. Jeżeli jej
wyznacznik jest różny od zera, odpowiedź jest pozytywna; jeżeli zero − negatywna. Wyznacznik
wyliczysz bardzo łatwo, ze względu na postać wektora (0,0,1,0).
24 paź 17:01
Amasend: Hmm..
Więc jeśli wychodzi mi zależność np.: x1 = x2 albo x1 = −x4 to już mogę twierdzić, że to
nie jest prawda? Są zależne od siebie.. sam nie wiem, da się to jakoś szybko pokazać za pomocą
macierzy? Jak próbuję macierzą to dwa wektory mi się całkowicie zerują.
24 paź 17:11
Amasend: Hmm ok, mógłbym to tak uczynić (macierzą), ale wykładowca nam zabrania robić sposobami, których
większość jeszcze nie zna... więc muszę liczyć na piechotę, ale sprawdzę dla pewności wynik
wyznacznika.
24 paź 17:12
Hurwitz: Popatrz:
(1,1,0,−1)+2(0,0,1,0)=(1,1,2,−1).
To oznacza, że te cztery wektory są liniowo zależne; nie wyznaczysz więc przy ich pomocy
przestrzeni czterowymiarowej R
4. Prościej się nie da tego rozwiązać
25 paź 09:52