matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcje trygonometryczne
Anna:
Dla pewnego kąta ostrego α prawdziwa jest równość
1
5
tgα +
=
tgα
sinα
Oblicz wartości sinα, cosα i tgα
14 lis 09:55
Basia:
sinα
tgα=
cosα
stąd
sinα
cosα
5
+
=
cosα
sinα
sinα
sin
2
α+cos
2
α
5
=
sinα*cosα
sinα
1
5
=
/*sinα
sinα*cosα
sinα
1
= 5 /*cosα
cosα
5cosα=1
cosα=
1
5
sin
2
α+cos
2
α=1 podstaw za cosα i wylicz sinα
sinα
potem wylicz tgα=
cosα
14 lis 10:13