Znajdź dla jakiego parametru k dany układ równań ma:
Marcin: Znajdź dla jakiego parametru k dany układ równań ma: 1 rozwiązanie/ więcej niż 1/ brak
rozwiązań. Skorzystaj ze wzorów Cramera.
x+0+−3z=−3
2x+ky−z=−2
x+2y+kz=1
Z góry dzieki za pomoc
24 paź 16:04
Marcin: EDIT pierwsze równanie: x+0−3z=−3
24 paź 16:05
Marcin: up
24 paź 17:32
Mila:
1)
1 0 −3 ||−3
2 k −1 || −2
1 2 k || 1
W=k
2+3k−10⇔k≠2 i k≠−5
2)W
x
−3 0 −3
−2 k −1
1 2 k
W
x=−3k
2+3k+6
Licz dalej W
y,W
z
W≠0 dokładnie jedno rozwiązanie
Następnie sprawdź co się dzieje, gdy k=2 lub k=−5
24 paź 18:02
Marcin: W odpowiedziach jest ze dla k=2 jest wiecej niz jedno rozwiazanie tylko ja nie rozumiem jakim
cudem skoro wtedy W=0, moze mi ktos to wytlumaczyc?
24 paź 18:11
Marcin: chodzi mi o to, czy pierw za k podstawiac, czy pierw skracać mianownik z licznikiem?
24 paź 18:15
Mila:
Ile wynosi Wy i Wz ?
24 paź 18:32
Mila:
W=(x−2)*(x+5)
Wx=(x+1)*(x−2)
i
Wy=...
Wz=... napisz to wyjasnię.
24 paź 18:35
Marcin: Wy= 4(k−2) Wz tyle samo
24 paź 20:58
Mila:
W takim razie :
| | (k+1)*(k−2) | |
x= |
| |
| | (k+5)*(k−2) | |
a) jeżeli k=2 to w każdym przypadku masz sytuację:
| | 3*0 | |
x= |
| co możesz zapisać tak 0*x=0 niezależnie od wyboru x L=p jest nieskończenie wiele |
| | 7*0 | |
rozwiązań
b)k=−5
Masz tak :
| | −4 | |
x= |
| sprzeczność brak rozwiązań, bo wtedy miałbyś |
| | 0*(−7) | |
0*x=−4 co jest niemożliwe.
24 paź 21:42
Marcin: a ok teraz jako tako rozumiem, tylko zawsze myslalem ze skoro w mianowniku jest 0 to
automatycznie równanie jest sprzeczne, ale widac sie mylilem
24 paź 22:30
Mila:
24 paź 22:50
Marcin: jeszcze mam 2 przyklad, w ktorym mi wynik nie wychodzi
x+2y+kz=1
2x+ky+8z=3
24 paź 22:50
Marcin: wgle to w tym przykladzie mozna ze wzorow Cramera korzystac?
24 paź 22:54
5-latek: 
bo 2 rownania i 3 niewiadome
24 paź 23:01
Marcin: to jakim innym sposobem mozna to zrobic?
24 paź 23:06
Marcin: .
25 paź 09:13
5-latek: Nie wiem czy to dobry pomysl ale moze pomnoz pierwsze rownanie przez (−2) i dodaj stronami
25 paź 10:52
Hurwitz: Macierz uzupełniona układu ma postać:
1 2 k | 1
2 k 8 | 3
Jej rząd równy 2 (nie zależy od k) (pierwsza i ostatnia kolumna tworzą macierz o wyznaczniku
niezerowym).
Zbadaj rząd macierzy
1 2 k
2 k 8
w zależności od k (widać np. że dla k=4 ten rząd to 1 − układ wyjściowy jest sprzeczny).
Dalej Ty
25 paź 11:10
Marcin: a metodą eliminacji Gausa się da? bo chyba tak to mam zrobic
25 paź 11:11
Marcin: dobra juz kapuje o co chodzi, tylko wyjasnij mi jak wyliczyles ten rzad w macierzy
uzupelnionej, nie rozumiem tej czesci "pierwsza i ostatnia kolumna tworzą macierz o
wyznaczniku niezerowym)."
25 paź 11:24
Marcin: jednego rozwiązania nie moze byc, gdyz rz A i rz U ≠ ilosci zmiennych, a nieskonczona liczba
rozwiazan jest dla k≠4, dobrze?
25 paź 11:34
Marcin: a przy okazji jak zapisywac takie cos ze dla k≠4 jest nieskonczona liczba rozwiazan? podstawic
cokolwiek poza 4 i tak to pokazac? chodzi mi o to zeby zaliczyli mi takie cos na kolokwium
25 paź 11:37
Hurwitz: Co to jest rząd macierzy?
25 paź 11:45
Marcin: maksymalna liczba liniowo niezależnych wektorów będących wierszami albo kolumnami tej macierzy
25 paź 13:34
Hurwitz: Tak. Czyli, ponieważ pierwsza i ostatnia kolumna macierzy z godz. 11:10 są liniowo niezależne,
to rząd wynosi 2.
25 paź 14:05
Marcin: dobra kapuje, a co z resztą pytan?
25 paź 14:11