Proszę o pomoc
Madzia: Pan Nowak spłacił dług w wysokości 2040 zł w ratach, z których każda była mniejsza od
poprzedniej o 60 zł. Ile wynosiła pierwsza rata?
14 lis 09:50
Basia:
To zadanie nie jest kompletne. Musisz tam mieć napisane w ilu ratach.
14 lis 10:05
Madzia: ma być w 12 ratach, przepraszam
14 lis 10:15
W: to nadal jest jakieś dziwne bo już po 9 iteracjach wyszła by suma 2700

czy aby na pewno dług
był taki
14 lis 10:30
Madzia : Tak, wszystko jest dobrze napisane
14 lis 10:34
Basia:
x − pierwsza rata
x−60 druga rata
x−2*60 trzecia rata
x−3*60 czwarta rata
.................................
x−11*60 dwunasta rata
x+(x−60)+(x−2*60)+(x−3*60)+.....+(x−11*60) = 2040
12x − (60 +2*60+3*60+....+11*60) = 2040
12x − 60(1+2+3+.....+11) = 2040
| | 1+11 | |
12x − 60* |
| *11 = 2040 |
| | 2 | |
12x − 60*6*11 = 2040
12x−3960=2040
12x = 6000
x = 500
Matematycznie jest to rozwiązywalne, ale logicznie jest bez sensu
Z obliczeń wynika, że rata
10=−40, rata
11=−60 a rata
12=−160
Albo tam powinna być inna kwota długu, albo ktoś kto układał to zadanie nie przeliczył
porządnie wszystkiego do końca.
14 lis 10:37
Basia: Sprawdzałam to pięć razy, a teraz widzę, że W ma taki sam wynik.
Całe szczęście, bo już sama sobie nie chciałam uwierzyć.
14 lis 10:40