Ciągi
Klaudynaa: Wyznacz wzór ogólny ciągu 0,7, 0,77, 0,777, 0,7777,...;
24 paź 14:37
24 paź 14:43
Saizou :
| | 1 | | 1 | | 1 | |
albo an=7( |
| +( |
| )2+...+( |
| )n) |
| | 10 | | 10 | | 10 | |
24 paź 14:58
AS:
| | 7 | |
7(0,1,0,11,0,111,...) = |
| (0,9,0,99,0,999,...) = |
| | 9 | |
| 7 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| (1 − |
| ,1 − |
| ,1 − |
| ,...) |
| 9 | | 10 | | 100 | | 1000 | |
| | 7 | | 1 | |
an = |
| (1 − |
| ) dla n ∊ N |
| | 9 | | 10n | |
24 paź 15:22
Klaudynaa: Dzięki
24 paź 15:38
PW: Można też powiedzieć, że jest to
ciąg sum częściowych ciągu geometrycznego
| | 1 | |
o pierwszym wyrazie 0,7 i ilorazie |
| . |
| | 10 | |
Szukany ciąg (a
n) to ciąg (S
n) w języku ciągów geometrycznych, co zresztą koledzy pokazali, a
ja tylko "werbalizuję".
Wzór jest uczniom znany (?):
w naszym wypadku
| | 7 | | | | 7 | | 1 | |
Sn = |
| · |
| = |
| (1 − |
| ) |
| | 10 | | | | 9 | | 10n | |
− udało mi się dojść do wyniku
AS na zasadzie podstawienia do znanego wzoru.
24 paź 17:47
Saizou :
a jak nie jest, można go indukcyjnie dowieść, co
Kaludynaa powinna umieć
24 paź 22:31
Hurwitz: Można też powiedzieć, że jest to ciąg sum częściowych szeregu geometrycznego....
25 paź 09:30
PW: Z całą powagą mówię, że dla mnie "ciąg" i "szereg" to synonimy.
25 paź 14:45