Maciek: Suma wszystkich liczb nieparzystych od 1 do 1001 wynosi...
Z góry dziękuję za odpowiedź.
24 paź 14:18
J :
1,3,5,7,...1001 .... suma ciągu arytmetycznego: a1 = 1 , r = 2 an = 1001 ... Tobie
pozostawiam obliczenie n ( ile jest tych liczb)
24 paź 14:23
Janek191:
Ciąg arytmetyczny :
a1 = 1 r = 2
an = 1001
więc
an = a1 + ( n −1)*r = 1 + 2*( n −1) = 2 n − 1 = 1001 ⇒ n = 501
czyli
S501 = 0,5*( a1 + a501)*501 = 0,5*( 1 + 1001)*501 = 5012 = 251 001
24 paź 14:24
J :
...Janek191 ... daj im trochę popracować samemu ...
24 paź 14:26
Asay: A później takie osoby zdobywają licencjat lub co gorsze zostają mgr...
24 paź 14:31
Janek191:
mgr politologii
24 paź 14:35