Oblicz granicę przy n dążącym do nieskończoności:
Sok: Oblicz granicę przy n dążącym do nieskończoności:
| | 23n+2 + 6n−2 + 3 | |
lim = |
| |
| | 8n+2 + 4n−1 + 22n+3 | |
n−>
∞
24 paź 14:17
Janek191:
| | 1 | |
Wydaje mi się, że g = |
| |
| | 16 | |
24 paź 14:29
Sok: Mógłbyś zarzucić obliczenia?
24 paź 14:31
Janek191:
Za dużo pisania
24 paź 14:32
J :
..popróbuj sam ...może trzeba zamienić wszystkie potegi na potegi liczby 2 ... może wtedy coś
się poupraszcza...
24 paź 14:34
Janek191:
Potęgi 2 i potęgi 3

6 = 2*3
24 paź 14:36
J :
.... tak, przeoczyłem...
24 paź 14:38
Sok: Dobra, zrobiłem, tylko, że robiłem z potęgi 8. Na początku robiłem głupi błąd dlatego tez mi
źle wychodziło cały czas
24 paź 15:35
Janek191:
Ile wyszło ?
24 paź 15:43
Sok: 1/16
24 paź 16:01