wyznacz parametry a i b, aby ta funkcja była ciągła w zbiorze R,
Paweł: | | ⎧ | ax2 dla x<−2 | |
| f(x)= | ⎨ | x−a dla x∊<−2,3) |
|
| | ⎩ | (a)/(x) +b dla x≥3 | |
| | 3 | | −15 | |
wychodzi mi a = |
| , w odpowiedziach jest a = |
| |
| | 11 | | 11 | |
24 paź 13:23
J :
... wycofuję moje posty ...

, zaćmiło mnie ...
24 paź 13:28
J :
.... czy w zapisie f(x) = .... b pojawia sie tylko w trzecim wierszu ...?
24 paź 13:42
Paweł: przepraszam, znowu pomyłka, w pierwszym wierszu też jest
ax2+b
24 paź 13:44
Janek191:

lim a x
2 = 4 a
x → − 2
−
więc
4 a = − 2 − a
5a = − 2
==========
oraz
x → 3
−
| | − 2 | | 2 | |
f( 3) = |
| : 3 + b = − |
| + b |
| | 5 | | 15 | |
więc
| 17 | | 2 | | 53 | |
| = b − |
| ⇒ b = |
| |
| 5 | | 15 | | 15 | |
24 paź 13:57
J :
| | −15 | |
..... |
| ... jest dobrze... |
| | 11 | |
...dostajesz układ równań:
5a + b = − 2
| | −15 | |
4a + 3b = 9 ..... z niego wychodzi: a = |
| ...  |
| | 11 | |
24 paź 13:57
Janek191:
To moje rachunki na nic
24 paź 13:58
Paweł: dzięki
24 paź 13:59
J :
....bo nie spytałeś, tak jak ja, gdzie jest jeszcze raz b ? ....
24 paź 14:00
Janek191:
Myślałem , że jest dobrze przepisana treść zadania
24 paź 14:02
J :
... wtedy a byłoby funkcją b, lub odwrotnie ...
24 paź 14:04