wyznacz a i b tak aby funkcja była ciągłą w przedziale <-2,2>
Paweł: | | ⎧ | a dla x=−2 | |
| f(x)= | ⎨ | 4−x2/3−√x+7 dla x∊(−2,2) |
|
| | ⎩ | b dla x=−2 | |
24 paź 12:49
Paweł: | | 4−x2 | |
przy lim |
| wychodzi mi symbol nieoznaczony |
| | 3−√x+7 | |
x→2
−
24 paź 12:56
Janek191:
Napisz porządnie , przy użyciu U , f(x) , bo nie wiadomo co tam jest
24 paź 12:58
Paweł: jak używam U, rozwala całą klamerkę
24 paź 12:59
J :
.... nie jest problemem x = − 2 , bo limx→−2 = 0, natomiast x = 2 nie nalezy do
dziedziny...więc funkcja nie moze być ciągła w punkcie x = 2
24 paź 13:00
Paweł: ⎧ a dla x=−2
| | 4−x2 | |
f(x)=⎨ |
| dla x∊(−2,2) |
| | 3−√x+7 | |
⎩ b dla x=−2
coś takiego
24 paź 13:02
Paweł: w odpowiedzi mam, że a=0 i b=24
24 paź 13:02
jakubs: Na pewno a dla x=−2 i b również dla x=−2 ?
24 paź 13:05
J :
.... bzdury .... x = 2 nie należy do dziedziny ...
24 paź 13:06
Paweł: przepraszam, pomyłka, b=2
24 paź 13:06
Paweł: x=2
24 paź 13:06
J :
....podtrzymuję ...., bzdury ...
24 paź 13:09
Paweł: błąd w treści zadania?
24 paź 13:09
J :
...najprawdopodbniej .... sam chyba to widzisz,że w punkcie x = 2 ta funkcja nie istnieje..
24 paź 13:10
Paweł: zadanie ze zbioru pazdry, klasa 3, w odpowiedziach mam, że f jest ciągła w tym przedziale dla
a=0 i b=24. Też mnie to zastanowiło.
24 paź 13:11
J :
... dla a = 0 oczywiście jest ciągła ..., ale dla x =2 nie istnieje...
24 paź 13:13
Janek191:

f( − 2) = 0, więc a = 0
lim f(x) = 24 , więc b = 24
x → 2
−
24 paź 13:17
jakubs: Granica obustronna to 24(sprawdzałem na wykresie, bo nie wiem jak policzyć), więc chyba można
dobrać ten parametr b. Ja się nie znam, więc może wypisuje brednie.
24 paź 13:21
J :
... wytłumaczcie mi Pnowie, jak funkcja może być ciągła w punkcie, w którym nie istnieje ....
24 paź 13:24
Paweł: dzięki
24 paź 13:24
Janek191:
Istnieje , bo przyjmujemy f( 2) = 24
24 paź 13:30
J :
..... napisałem ( co prawda gdzie indziej) ,że wycofuję swoje posty...
24 paź 13:32
Adamk141: f(2)=24, jak to zrobiłeś?
24 paź 13:34
Adamk141: jeżeli 2 nie nalezy do dziedziny?
24 paź 13:35
J :
x = 2 należy do dziedziny ... ja popisałem bzdury ...
24 paź 13:37
Adamk141: ale przecież, kiedy podstawie 2 to w licznik się zeruje, jak może wyjść 24?
24 paź 13:43
J :
..... ten ułamek obowiązuje tylko w przedziale (−2,2) ... dla x = 2 juz nie ...
24 paź 14:02
J :
... na to ja się też złapałem ...
24 paź 14:02
Adamk141: | | 4−x2 | |
podstawiam 2 do tej funkcji, czyli f(2)= |
| = 24?  |
| | 3−√x+7 | |
24 paź 14:05
Adamk141: dalej nie mogę zrozumieć, co podstawiamy w miejsce x?
24 paź 14:05
Janek191:
| | 4 − x2 | | − 2 x | |
lim |
| = lim |
| = 24 |
| | 3 − √x + 7 | | | |
x → 2
− x → 2
−
Reguła de l' Hospitala
24 paź 14:06
Adamk141: mogłbyś wyjaśnić na czym polega reguła de I'Hospitala? Bardzo proszę
24 paź 14:09
J :
| | f(x) | | f'(x) | |
..najprościej ( bez odpowiednich założeń ) ...lim |
| = lim |
| .. |
| | g(x) | | g'(x) | |
24 paź 14:12
J :
| | ∞ | | 0 | |
stosujemy , gdy granica wychodzi jako symbol nieoznaczony: |
| lub |
| .. |
| | ∞ | | 0 | |
24 paź 14:13
Adamk141: f'(x) to pochodne?
24 paź 14:16
Janek191:
Jeżeli funkcje f i g są różniczkowalne w sąsiedztwie punktu x
0 i są spełnione
warunki:
1
o lim f(x) = lim g(x) = 0 lub lim f(x) = −
∞ ( lub +
∞) i lim g(x) = −
∞ ( lub +
∞)
x →x
0 x→ x
0 x→x
0 x→x
0
| | f'(x) | |
2o istnieje granica lim |
| = k , |
| | g'(x) | |
x→x
0
| | f(x) | |
to istnieje również granica lim |
| = k |
| | g(x) | |
x→ x
0
24 paź 14:18
J :
tak .. co więcej , jeśli za pierwszym razem wyjdzie Ci nadal symbol nieoznaczony, to liczysz:
| | f"(x) | |
lim |
| ... gdzie mamy drugie pochodne.. |
| | g"(x) | |
24 paź 14:18
Adamk141: dzięki, powinienem to zrozumieć kiedy będę wiedzial co to pochodna
24 paź 14:21
J :
.... to co napisał Janek191 stosuje się również, gdy x → +∞ lub − ∞ ...
24 paź 14:21
Janek191:
@Adamk141:
Kliknij po lewej stronie na :
pochodna i całka funkcji
24 paź 14:31