nierówność wielomianowa
Ala: pomocy wielomiany klasa 2
rozwiąż nierówność w liczbach całkowitych
x4+x3+x−1≤0
24 paź 12:06
ZKS:
x4 − 1 + x3 + x ≤ 0
(x2 + 1)(x2 − 1) + x(x2 + 1) ≤ 0
(x2 + 1)(x2 + x − 1) ≤ 0
24 paź 12:13
J :
...dobrze przepisałaś treść...?
24 paź 12:13
Janek191:

cd.
x
2 + 1 > 0 dla każdego x ∊ ℛ
więc po podzielenie przez x
2 + 1 otrzymamy:
x
2 + x − 1 ≤ 0
Δ = 1 − 4*1*(−1) = 5
| | − 1 − √5 | |
x1 = |
| = − 0,5 − 0,5 √5 ≈ − 1,6 |
| | 2 | |
| | − 1 + √5 | |
x2 = |
| = − 0,5 + 0,5 √5 ≈ 0,6 |
| | 2 | |
x ∊ ( x
1 ; x
2) ∩ C = { − 1 , 0 }
x = − 1 lub x = 0
===============
24 paź 12:27
ZKS:
Tę część właśnie zostawiłem autorowi.
24 paź 12:29
Janek191:
To przepraszam
24 paź 12:37
Ala: Dzięki
ZKS już po pierwszej linijce wiedziałam jak dalej

Nie wpadłam na takie grupowanie
24 paź 13:46