Ciągi
Klaudynaa: Zbadaj monotoniczność i ograniczenie ciągu c=(1+1/n)n
24 paź 11:57
Janek191:
n →
∞
e ≈ 2,718 281 828
2 ≤ c
n < e − ciąg jest ograniczony
24 paź 12:46
Hurwitz: Dobre

Nie ma prostego sposobu na to zadanie. Poszukaj w sieci − jest w materiałach z wykładów.
Wydawało mi się, że kiedyś to tu rozwiązywałem, ale nie mogę znaleźć... Ogólnie idea prosta:
rozpisujesz całość z dwumianu Newtona i przekształcasz, przekształcasz, przekształcasz....
Monotoniczność możesz ew. z nierówności Bernoulliego wykazać (a tę z kolei indukcyjnie), ale
możesz i bez niej się obejść.
24 paź 13:04
Klaudynaa: Nie mieliśmy jeszcze granic. Więc proszę o rozwiązanie innym sposobem. Potrzebuje znać
ograniczenie i z góry i z dołu jeśli posiada oraz wiedzieć czy rośnie czy maleje
24 paź 13:04
Hurwitz: Ciąg rośnie, z dołu ograniczony przez pierwszy raz, tj. 2, z góry przez 3 − to da się pokazać.
Ja teraz muszę lecieć na wykład. Może ktoś Ci pomoże. Jak nie, to, jak śpiewa Kazik "ja tu
jeszcze wrócę. Nie zapomnę tego..."...
24 paź 13:08
Hurwitz: I jeszcze jedno do rozwiązania z 12:46. Z istnienia granicy ciągu cn→e, nie wynika że 2≤cn<e.
Bez monotoniczności ani rusz.
24 paź 13:12
Klaudynaa: No właśnie dlatego monotoniczność jest najważniejsza. Czy da się w to prosty sposób zrobić bo z
warunku (an+1)/(an)>1 się chyba nie da i tak samo (an+1)−(an)>0
24 paź 13:41
Klaudynaa: *te 1 po lewej stronie też są na dole przy n
24 paź 13:42
Saizou :
| n+2 | | n(n+2) | |
| •( |
| )n>1 |
| n+1 | | (n+1)2 | |
| | 1 | | n(n+2) | |
(1+ |
| )•( |
| )n>1 |
| | n+1 | | (n+1)2 | |
wiemy że:
| | 1 | |
1+ |
| >0 dla każdego n∊N |
| | n+1 | |
i wystarczy pokazać że
24 paź 13:47
24 paź 13:49
b.: Saizou: tylko to, co wystarczy pokazać niestety nie zachodzi, bo podstawa < 1
24 paź 16:43
b.: z nierówności Bernoulliego (1+x)
n >= 1+nx, x>−1, n naturalne,
więc
| | n(n+2) | | 1 | | n | |
( |
| )n = (1 − |
| )n >= 1 − |
| ; |
| | (n+1)2 | | (n+1)2 | | (n+1)2 | |
| | 1 | | n | |
(1+ |
| ) (1 − |
| ) zostawiam do policzenia i oszacowania przez jedynkę |
| | n+1 | | (n+1)2 | |
Klaudyniee, jeśli jest takim rozwiązaniem zainteresowana
24 paź 16:54
Hurwitz: Rozpisując ze wzoru Newtona, skracając co się da, można dość łatwo pokazać, że
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | k−1 | |
(1+ |
| )n=∑k=0n |
| (1− |
| )(1− |
| )...(1− |
| ). |
| | n | | k! | | n | | n | | n | |
Stąd
| | 1 | | 1 | | 2 | | k−1 | |
a) zwiększając n, wyrażenie |
| (1− |
| )(1− |
| )...(1− |
| ) się zwiększa |
| | k! | | n | | n | | n | |
(odejmujesz mniej, więc mnożysz większe liczby dodatnie)
b) zwiększając n sumujesz więcej (n jest górną granicą sumowania).
Podsumowując: zwiększając n sumujesz więcej większych. Zamieniając n na n+1
a) otrzymujesz więc wiecej (bo zwiększasz n)
| | 1 | |
b) dając za n →n+1 otrzymujesz (1+ |
| )n+1 − patrz lewa strona. |
| | n+1 | |
| | 1 | | 1 | |
To oznacza, że ciąg jest rosnący, bo (1+ |
| )n<(1+ |
| )n+1. |
| | n | | n+1 | |
24 paź 17:20