matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
Filip:
Pomocy x
2
+y
2
X=? y=? X=? y=?
14 lis 02:21
Filip:
zle
14 lis 02:22
Filip:
x
2
+y
2
=5 y
2
=3x+1
14 lis 02:23
Filip:
ile wynosi x i y
14 lis 02:23
Wilku:
podstawiając: x
2
+3x+1=5 a teraz to już klasyka x
2
+3x−4=0 delta=25 pi{delta}=5 x
1
=−1 x
2
=4 wiedząc to: y
2
=3*(−1)+1 lub y
2
=3*(4)+1 to jest sprzeczne przynajmniej y
3
=
√
13
lub y
4
=−
√
13
na waszym poziomie bo liczb zespolonych chyba nie macie
14 lis 11:26