24 paź 10:59
J :
Kombinacja , to dowolny podzbiór, nie uwzględniający kolejności elementów:
np . {1,2,3} = {2,3,1} ... itd , to te same kombinacje ..
Wriacja uwzglednia kolejność, {1,2,3} ora {2,3,1} , to dwie rózne wariacje..
24 paź 11:02
daras: na zadane.pl chyba dobrze rozwiazują, skoro płacą im za to miliony $$
24 paź 11:13
Blue: ok, ale czy on tam nie zastosował przypadkiem wzoru na kombinacje w tym drugim
24 paź 11:37
J :
..niestety nie otwierają mi sie te obrazki ...
24 paź 11:47
Blue: to nie są obrazki
24 paź 12:07
J :
..niestety nie widzę tego, cokolwiek to jest...
24 paź 12:09
Blue: Ej, rzeczywiście to są obrazki, bo nie można tego skopiować jak tekst

a więc :
| | 4! | | 4! | |
nie rozumiem skąd się wzięło to V24 = |
| ....nie powinno być = |
| |
| | 2!*2! | | 2! | |
24 paź 12:12
J :
...jeśli n = 3 oraz k = 2 , to mogą to być kombinacje z powtórzeniami ...
| | (k+n−1)! | | (2+3 −1)! | | 4! | |
...wtedy : = |
| , tutaj: = |
| = |
| |
| | k!*(n−1)! | | 2!(3−1)! | | 2!*2! | |
24 paź 12:23
J :
.... ale chyba jednak nie są, bo zapis : V
24 ... raczej to wyklucza ...
24 paź 12:27
Janek191:
4,2,1,1
| | | | 4 ! | |
n = | * 2 ! = |
| * 2 = 12 |
| | | 2 *2 | |
24 paź 12:33
Janek191:
Tam jest pomyłka w literkach − powinno być C zamiast V
24 paź 12:36
Janek191:
Tam jest pomyłka w literkach − powinno być C zamiast V
24 paź 12:36
Mila:
Kombinacje, albo permutacje z powtórzeniami
4 cyfry można przestwić na 4! sposobów, dzielimy przez 3!, bo 2 powtarza się 3 razy.
itd.
24 paź 16:53
Blue: A więc to były kombinacje

ok, dzięki
24 paź 17:14