funkcje
arem: 1) Suma kwadratów wielomianu w(x) = ax3 − 6ax2 + (5a + 6)x − 6 jest równa 14. Wyznacz
parametr a oraz pierwiastki tego wielomianu, jeżeli jego współczynni są liczbami całkowitymi.
2) Punkty A i B są punktami przecięcia okręgu (x − 2)2 + (y + 1)2 = 25 z prostą y =
−2x+8, a odcinek AC jest średnicą tego okręgu. Oblicz pole trójkąta ABC, jeśli punkt A ma obie
współrzędne dodatnie.
3) Na rysunku obok przedstawiono wykres funkcji f(x) = logax
Oblicz a
Naszkicuj wykres funkcji g(x) = |f(x+1)−2| i wyznacz dodatnią liczbę x, dla której spełniona
jset równość g(0)=g(x)
za moment dodam wykres.
Proszę o rozwiązanie tych zadań.
24 paź 08:28
24 paź 08:42
Janek191:
Popraw treść z. 1
24 paź 08:51
arem: 1) Suma kwadratów pierwiastków wielomianu w(x) = ax
3 − 6ax
2 + (5a + 6)x − 6 jest równa
14. Wyznacz parametr a oraz pierwiastki tego wielomianu, jeżeli jego współczynniki są liczbami
całkowitymi.
24 paź 08:58
Hurwitz: Ad. 1. zastosuj wzory Viete'a.
24 paź 08:58
Janek191:

z.2
( x − 2)
2 + ( y + 1)
2 = 25 ⇒ S = ( 2 ; − 1) r = 5
y = − 2 x + 8
Trzeba rozwiązać ten układ:
x
2 − 4 x + 4 + ( − 2 x + 8 + 1)
2 = 25
x
2 − 4 x + 4 + 4 x
2 − 36 x + 81 = 25
5 x
2 − 40 x + 60 = 0 / : 5
x
2 − 8 x + 12 = 0
( x − 2)*( x − 6) = 0
x = 2 lub x = 6
więc
y = −2*2 + 8 = 4 lub y = −2*6 + 8 = − 4
czyli
A = ( 2; 4) B = ( 6 ; − 4)
=======================
oraz
C = ( 2; − 1 − 5) = ( 2 ; − 6)
Pole Δ
ABC
P = 0,5*I ABI*I BCI, bo ten trójkąt jest prostokątny.
Dokończ:
24 paź 09:05
J :
3) Wykres sugeruje,ze f(x) = log2x ( chociaż nie jest zbyt dokładny)..
w takim razie : f(x+1) = log2(x+1)
g(x) = Ilog2(x+1) −2I
rysyjesz wykres funkcji: log−x i przesuwasz o wektor v = [−1,−2] , nastepnie to co pod
osią OX odbijasz wzgledem tej osi ....
g(0) = Ilog2(0 +1) − 2I = I log21 − 2I = I 0 −2 I = I−2I = 2
g(x) = 2 ⇔ Ilog2(x+1) −2I = 2 ⇔ log2(x+1) −2 = 2 lub log2(x+1) −2 = − 2 ⇔
⇔ log2(x+1) = 4 lub log2(x+1) = 0 ⇔ x+1 = 16 lub x +1 = 1 ⇔ x = 15 lub x = 0
(odpada)
24 paź 10:18
J :
...rysujesz wykres funkcji: log2x i przesuwasz....
24 paź 10:23