surjekcja
komik:

czy narysowana funkcja jest surjekcją ? nie moge zrozumieć pojęcia surjekcji, proszę o
wyjaśnienie.
24 paź 00:04
J :
... to zależy, jak jest określona dziedzina i przeciwdziedzina tej funkcji...
24 paź 08:20
Hurwitz: Dziedzina jest podana: {0,2}. Odpowiedź zależy od zbioru wartości.
24 paź 08:29
Janek191:

na
Suriekcja f: X → Y
Musi zachodzić: Y = f( X )
Def. Funkcję f: X → Y nazywamy suriekcją ,jeżeli przeciwobraz każdego y ∊ Y składa się
co najmniej z jednego punktu.
24 paź 08:33
Janek191:
Pytanie − czy f = { ( 0;0) , (2 ; 2) } ?
24 paź 08:35
Janek191:

w
Iniekcja f : X → Y
f(X) ⊂ Y
24 paź 08:40
Janek191:

Bijekcja f: X → Y
≈
Y = f( X)
Def. Funkcję f : X → Y nazywamy bijekcją , jeżeli przeciwobraz każdego y ∊ Y sklada się
dokładnie z jednego punktu.
−−−−−−−
Bijekcja to przekształcenie wzajemnie jednoznaczne : 1 do 1
24 paź 08:49
Hurwitz: Jeżeli Twoja funkcja to f:{0,2}→{0,2} to jest to surjekcja.
Jeżeli Twoja funkcja to f:{0,2}→N (N− liczby naturalne) to nie jest surjekcją.
Surjekcja to funkcja, która wypełnia zbiór wartości: nie istnieje y, który nie jest uzyskane za
pomocą funkcji f z pewnego x.
24 paź 08:56
Janek191:
Używa się zapisu " suriekcja " lub " surjekcja ".
Prof. dr Tadeusz Trajdos pisze : suriekcja
24 paź 09:15
Hurwitz: Nie spotkałem się z "suriekcją". Podobnie jak z "iniekcją" (w matematyce; nie mam na myśli
zastrzyków). Ale kto wie... Jest bałagan; nawet w słowniku języka polskiego PWN nie mogą się
zdecydować co i jak.
24 paź 10:46
J :
.... suriekcja jest też poprawną formą ....
24 paź 10:48
b.: > nie moge zrozumieć pojęcia surjekcji
Żeby je zrozumieć, trzeba rozumieć pojęcie funkcji

W szczególności, że funkcja zawsze ma jakąś daną dziedzinę i przeciwdziedzinę.
Na przykład, zapisy typu:
(1) niech funkcja f będzie zadana wzorem f(x)=x
2,
albo
(2) niech funkcja f będzie zadana wzorem f(x)=x
2 dla x∊R
są formalnie biorąc nieprecyzyjne.
Powinno być np.
(3) niech f:R−>R będzie zadana wzorem f(x)=x
2 dla x∊R.
I wtedy jest jasne, czy to surjekcja czy nie.
A jak funkcja jest zadana przez jakiś wykres na obrazku, to odpowiada to zapisowi (1) lub (2),
więc nie jest wystarczająco precyzyjne do udzielenia odpowiedzi na pytanie, czy funkcja ta
jest surjekcją.
24 paź 11:41
J :
...post: 8:20 ...
24 paź 11:46