Logarytmy równania
Maciejek: x = 2log3 18 − log3 4
x = log2 3 +log2 24 − 2log2 3
logx ( x + 2 ) = 2
(log5 x)2 + 2log5 x2 = −3
log2{3} x + 2log3 x − 8 = 0
Podziękowałbym o choćby podpowiedzi i rozwiązanie początku tych przykładów bo nie wiem z której
strony je ugryźć
23 paź 23:43
Maciejek: Przykład który jest napisany jako 3 zrobiłem. W sumie był on banalny, ale ja nowy w logarytmach
dlatego jakoś opornie mi to idzie. Dla woli ścisłości w przykładzie numer 5 podstawa logarytmu
wynosi 23 ale coś nie pykło.
23 paź 23:58
Jolanta: po lewej stronie kliknij logarytmy i znajdziesz tam potrzebne wzory
np 1)
c logab=logabc
2log318=log3182=log3324
logb−logac=loga(b:c)
log3324−log34=log3(324:4)=log381= ( i tu wzór logab=c ac=b) =4 bo 34=81
24 paź 00:01
Jolanta: zgubiłam a we wzorze
logab−logac=loga(b:c)
24 paź 00:03
Maciejek: Ok dziękuje bardzo. W drugim x = 3 mi wyszło. A jakiejś podpowiedzi do 4 i 5 przykładu ?
24 paź 00:06
Janek191:
logx ( x + 2) = 2 ⇔ x + 2 = x2 ( z definicji logarytmu)
Założenia: x > 0 i x ≠ 1
Mamy więc
x2 = x + 2
x2 − x − 2 = 0
( x − 2)*( x + 1) = 0
x = 2 lub x = − 1 < 0 − odpada
Odp. x = 2
========
24 paź 07:57
Janek191:
4)
( log
5 x)
2 + 2 log
5 x
2 = − 3
(log
5 x)
2 + 2*2 log
5 x + 3 = 0
Podstawienie:
t = log
5 x
t
2 + 4 t + 3 = 0 ⇔ ( t + 3)*( t + 1) = 0
itd.
| | 1 | | 1 | |
Odp. x = |
| lub x = |
| |
| | 5 | | 125 | |
======================
24 paź 08:04
Janek191:
5) Czy powinno być :
( log
3 x)
2 + 2 log
3 x − 8 = 0
log
3 x = t ; x > 0
t
2 + 2 t − 8 = 0
( t + 4)*( t − 2) = 0
t = − 4 lub t = 2
czyli
log
3 x = − 4 lub log
3 x = 2
| | 1 | |
x = 3−4 = |
| lub x = 32 = 9 |
| | 81 | |
=======================
24 paź 08:10
Maciejek: Dzięki za odp. w 5 przykładzie powinno być tak :
l
log 23 x dalsza część przykładu jest dobrze przepisana.
24 paź 08:39