logarytmy, prosze o pomoc
malutka: Pomocy zaczelam teraz logarytmy, ale bylam chora i nie moge rozwiac 3 przykladow 1 rownania i 2
nierownosci
1) log
2|x−3|>1
| | 1 | |
2) log</div> |
| (5+4x−x2)>−3 |
| | 5 | |
3) (
√x)
log5X−1= 5
14 lis 00:51
malutka: | | 1 | |
tam mial byc log o podstawie |
| ale mi nie wyszlo |
| | 2 | |
14 lis 00:52
Nikka: 1. Zaczynamy od wyznaczenia dziedziny nierówności:
Dn: |x−3| > 0
dla każdego x≠3 |x−3| > 0
D[n} = (−∞,3)∪(3,+∞)
Dn = R\{3}
log2|x−3| > log22 i x∊Dn
Z wł. f logarytmicznej:
|x−3| > 2
x−3 > 2 lub x−3 <−2
x > 5 lub x<1
(x > 5 lub x < 1) i x∊Dn
stąd
x∊(−∞,1)∪(5,+∞)
14 lis 08:05
Nikka: Zad. 3
Wyznaczamy dziedzinę równania:
D: x ≥ 0 i x−1 > 0
x ≥ 0 i x < 1
D=<0,1)
(√x)log5(x−1) = 5 czy (√x)log5x−1
jak powinno być ? liczbą logarytmowaną w wykładniku potęgi jest całe (x−1) ?
14 lis 08:15
Nikka: w zadaniu 3 jeśli całe x−1 to dziedzina jest ok, jeśli tylko x to będzie inaczej
14 lis 08:20
Nikka: | | 1 | |
co z zadaniem 2, ułamek |
| powinien tam być ? |
| | 5 | |
czy raczej
log
12(5+4x−x
2) > −3
14 lis 08:28
malutka: | | 1 | |
w zad 3 cale (x−1) jest w wykladniku potegi a w drugim ma byc |
| |
| | 2 | |
bardzo dziekuje za pomoc
14 lis 12:29
Nikka: bez tej 1/5 tak?
14 lis 12:32
malutka: aha i mozesz mi wytlumaczyc czemu w zad 3 w dziedzinie jest x<1 a nie x>1 ?
14 lis 12:33
Nikka: mój błąd − masz rację x−1 > 0 czyli x > 1
14 lis 12:37
Nikka: a co z ta 1/5 ?
14 lis 12:38
Nikka: Zad. 3 − poprawiona dziedzina
D: x ≥ 0 i x−1 > 0
x > 0 i x >1
x > 1
D = (1, ∞)
14 lis 12:49
malutka: po prostu sie pomylilam z ta
15 powinno byc tak jak napisalas pozniej
14 lis 13:26
Nikka: zad. 2
D: −x
2 + 4x + 5 > 0
Δ = 36
x = −1 lub x = 5
x∊(−1,5)
D=(−1,5)
| | 1 | |
log12(−x2 + 4x + 5) > −log12 ( |
| )3 |
| | 2 | |
| | 1 | |
log12(−x2 + 4x + 5) > log12 ( |
| )−3 |
| | 2 | |
−x
2 + 4x + 5 < 8
−x
2 + 4x − 3 < 0
Δ=4
x=3 lub x=1
x∊(−
∞,1)∪(3,
∞)
x∊(−
∞,1)∪(3,
∞) i x∊(−1,5)
x∊(−1,1)∪(3,5)
mam nadzieję, że nie pomyśliłam się w rachunkach
14 lis 13:41
malutka: dziekuje Ci slicznie
14 lis 13:52
Nikka: zastanawia mnie jeszcze zad. 3, czy na pewno dobrze przepisałaś ?
14 lis 13:55
malutka: wlasnie tak

nie mam pojeciua jak to zrobic
14 lis 15:38
BiebrzaFun : √xlog5x−1=5 jeśli jest tak to jest proste
√xlog5(x−1)=5 a jeśli tak to niekoniecznie
14 lis 17:33
malutka: jest tak jak napisalam wyzej tak jak w tym pierwszym, dopiero zaczelam logarytmy i mecze sie na
ta rownoscia i nie wiem jak ja zrobic.
14 lis 17:52
BiebrzaFun : √xlog5x−1=5 czyli tak?
14 lis 18:01
malutka: tak
14 lis 18:04
BiebrzaFun : obustronnie do kwadratu
x>0
xlog5x−1=25
x=5log5x jest taki wzorek
5log5x*(log5x−1)=52
log5x*(log5x−1)=2
(log5x)2−log5x−2=0
log5x=t
t2−t−2=0
Δ=9
t1=−1
t2=2
log5x=−1 lub log5x=2
x=1/5 lub x=25
14 lis 18:13
malutka: dziekuje slicznie
14 lis 18:17