a
logiczny: Rozważmy program Pr1(n) = {x := 0; y := 0; while y < 20 do y := x + 1; x := y · n od}.
Niech X(n) oznacza zbiór wszystkich wartości y osiągalnych poprzez wykonanie programu Pr1(n).
Wyznacz zbiór potęgowy zbioru X(2) ∩ X(3).
Jak to zrobić. While oznacza dopóki, do oznacza wykonuj. while y < 20 do. dopóki y < 20
wykonuj...
z notatek mam coś takiego:
X(2) = {0,1,3,7,15,31}
X(3) = {0,1,4,13,40}
Pr(2)
n = 2
x y
0 0
2 1
6 3
Pr(3)
n = 3
x y
0 0
3 1
12 4
39 13
40
mógłby mi ktoś to wyjaśnić ?
23 paź 23:35
logczny: ?
24 paź 10:47
b.: mamy dwa ciągi zadane rekurencyjnie:
x
0 = y
0 = 0,
y
k+1 = x
k + 1, x
k+1 = n y
k+1, k=0,1,2,...
X(n) = {y
0, y
1, ..., y
N}, gdzie y
N >= 20 i N jest najmniejszą liczbą o tej własności
nie ma siły, trzeba sobie ten program wykonać, czyli po prostu obliczyć początkowe wartości
ciągów
24 paź 11:33
logczny: czemu
X(2) ma takie elementy?
X(2) = {0,1,3,7,15,31}
24 paź 18:57
logczny: mógłby mi ktoś obliczyć kilka liczb żeby zobaczyć jak to się oblicza ?
24 paź 19:15
logika: ?
24 paź 20:35
logiczny : ?
25 paź 13:15
b.: licz kolejne xk i yk ze wzoru z 11:33
25 paź 18:52
algebra: x1 = n ?
25 paź 18:55
b.: tak, y1=1, x1=n, i dalej y2, x2... póki yk nie zrobi się >= 20
25 paź 21:32