teoria mnogości
arc: Zapisz w języku teorii mnogości jakie związki zachodzą pomiędzy zbiorami A, B i
C określonymi następująco:
A = zbiór liczb naturalnych podzielnych przez 2 lub przez 3
B = zbiór liczb podzielnych prez 2 a niepodzielnych przez 3
C = zbiór takich liczb, które spełniają warunek: jesli liczba dzieli się przez 2, to dzieli się
przez
3.
Jak to ugryźć ?
23 paź 23:30
Janek191:
A = { x ∊ ℕ : x = 2m ∨ x = 3 n }; m, n ∊ ℕ }
B = { x ∊ ℕ : x = 2 m ∧ x ≠ 3 n }; m, n ∊ ℕ }
C = { x ∊ ℕ : ( x = 2 m ) ⇒ ( x = 3 n ) ; m , n ∊ ℕ }
gdzie ℕ = { 1, 2,3, 4, ... }
Związki:
A = { 2,3,4,6,8,9, 10,12,14,15,16, ... }
B = { 2, 4,8, 10,14,16, ... }
C = { 6, 12, 18, 24, 30 , ... }
czyli np.:
B ⊂ A
A ∩ B = B
C ⊂ A
C ∩ A = C
B ≠ C
24 paź 08:26
Hurwitz: C = { 6, 12, 18, 24, 30 , ... } − źle − np. liczba 5∊C, gdzie C to zbiór z treści; do
Twojego nie należy.
24 paź 09:01
J :
... o zbiorach B i C ...nie ma mowy,że są zbiorami liczb naturalnych...
24 paź 09:06
Janek191:
Faktycznie − przedobrzylem
24 paź 09:08