d
logiczny: Wyznacz zbiory potęgowe zbiorów ∅, {∅}, {a}, {0, 10, 11}.
∅ − 20 = 1
{∅} 21 = 2
{a} 21 = 2
{0, 10, 11}. 23 = 8
dobrze czy inaczej się robi ? korzystałem ze wzoru 2a
23 paź 22:54
b.: ze wzoru 2a możesz wyliczyć liczbę elementów, ale tutaj powinieneś wypisać te elementy
(znajomość liczby elementów pomaga wypisać wszystkie, więc z tego wzoru warto skorzystać)
23 paź 22:56
logiczny: ∅ to będzie zbiór ∅
dla {a} będzie zbiór a i zbiór pusty
{0,10,11} będzie zbiór {0 , 10 ,11},zbiór pusty,{0},{10},{11},{0,10},{0,11},{10,11}
a dla {∅} to jakie 2 zbiory będą ?
23 paź 23:00
b.: > ∅ to będzie zbiór ∅
Sprawdź ze swoim zbiorem na liczbę elementów: wyszło Ci, że będzie jeden element, ale zbiór ∅
jest pusty, więc ma zero elementów

> dla {a} będzie zbiór a i zbiór pusty
Nieprecyzyjne, elementami będą {a} oraz ∅, więc zbiorem potęgowym jest
P(∅) = { {a}, ∅ } (ma 2 elementy, zgadza się)
> a dla {∅} to jakie 2 zbiory będą ?
Podstaw a= ∅ w poprzednim przypadku, to zobaczysz
23 paź 23:05
logiczny: ∅ to będzie zbiór {∅} czy jak to zapisać ?
23 paź 23:16
logiczny: aha czyli ∅ nie ma zbiorów
23 paź 23:17
logiczny: dlaczego to tak zapisałeś
P(∅) = {{a},∅} , a nie tak: P(a) = {{a},∅}
przecież zbiory potęgowe wyznaczamy dla {a}
23 paź 23:19
b.: ups pomyłka o 23:05, powinno być
P({a}) = { {a}, ∅ } (ma 2 elementy, zgadza się)
wstawiamy a=∅
P(∅) = { {∅}, ∅ } (ma 2 elementy, zgadza się)
23 paź 23:19
b.: właśnie
23 paź 23:19
logiczny: jakoś nie mogę tego zrozumieć czemu zbiór pusty ma 2 elementy. Mógłbyś mi to objaśnić ?
23 paź 23:23
Janek191:
Zbiór pusty nie ma żadnego elementu

Lub ma 0 elementów
23 paź 23:24
logiczny: P({∅}) = { {∅}, ∅ }
to jak to przeczytać ? element zbioru pustego ma 2 elementy?
23 paź 23:28
logczny: ?
24 paź 10:47
b.: > P({∅}) = { {∅}, ∅ }
> to jak to przeczytać ?
najlepiej tego nie czytać na głos

Elementami zbioru potęgowego zbioru pustego są: zbiór jednoelementowy, którego elementem jest
zbiór pusty, oraz zbiór pusty.
24 paź 11:27
b.: No i źle napisałem

jeszcze raz:
Elementami zbioru potęgowego zbioru jednoelementowego, którego elementem jest zbiór pusty, są:
zbiór jednoelementowy, którego elementem jest zbiór pusty, oraz zbiór pusty.
24 paź 11:28