rozłóż wyrażenia na czynniki:
Wiciu: 4(x+3)
2 − 49(1−x)
2
x
2(2x−1)−3(2x−1)
Proszę o zrobienie tych zadań ktrok po kroku, nie mogę ich zrozumieć

Dziękuje
23 paź 22:32
Janek191:
Stosujemy wzór : a2 − b2 = ( a − b)*( a + b)
4( x + 3)2 − 49*(1 − x)2 = [ 2 ( x + 3)]2 − [ 7*( 1 − x)]2 = ( 2 x + 6)2 − ( 7 − 7 x)2 =
= ( 2x + 6 − ( 7 − 7x))*( 2 x + 6 + ( 7 − 7 x)) = ( 9 x − 1)*( 13 − 5 x)
23 paź 22:47
23 paź 22:47
Eta:
No i masz
gotowca
Janek191 je uwielbia i woli od
23 paź 22:48
Janek191:
x2*( 2 x − 1) − 3*( 2 x − 1) = ( 2 x − 1)*( x2 − 3) = ( 2 x − 1)*(x −√3)*( x + √3)
23 paź 22:49
23 paź 22:50