kwadratowa
Pater: Na bokach kwadratu ABCD o polu 16 cm2 zaznaczamy punkty K,L,M,N tak że: IAKI =IDLI=ICMI=IBNI
napisz wzor funkcji opisujace pole czworokata klmn i okresl jej dziedzine... pole kwadratu ABCD
= 16 wiec bok wynosi 4
niech DL =CM=BN=AK=x
wteyd drugi kawalek to : 4−x
KL z Pitagorasa
KL2= x2 + (4−x)2
KL2= x2 +16− 8x+ x2 − mam ta funkcje ale jak z ta dziedzina dla tego czworokata?
23 paź 22:21
Pater: pomoże ktoś − borykam se z tym juz godzine i nie mam pomyslu ja dziedzine skombinowac ...
23 paź 22:26
Eta:
Dobrze

P(KLMN)= b
2 , b
2=(4−x)
2+x
2 , dla x∊(0,4) bo 4−x>0 i x>0 ⇒ x<4 i x>0
P(KLMN)= 2x
2−8x+16 , D
f: x∊(0,4)
23 paź 22:43