matematykaszkolna.pl
Funkcja - f(x,y) = min{x,y} Janek: mam taki zapis − f(x,y) = min{x,y}. Wiem o co chodzi jak jest funkcja np. min{x,x−3}, ale tutaj nie za bardzo rozumiem jak to można narysować albo interpretować. Mógłby ktoś pomóc?
23 paź 22:15
PW: Definicja nie wymaga tłumaczenia, wiadomo co oznacza min{x,y}. A po co chcesz to rysować? Czy funkcję g(x,y) = x2y też będziesz chciał po pierwsze narysować? Zauważ, że to trzeba parze punktów płaszczyzny przyporządkować liczbę (rysunek trójwymiarowy, mało kto ma taką wyobraźnię).
23 paź 22:42
Janek: czyli to jest tak jakby funkcja z=x2*y? Da się określić czy jest to funkcja, tą co podałem w pierwszym wpisie, różnowartościowa? Nie bardzo rozumiem jak to jest wpraktyce.
23 paź 22:45
Janek: I ile np. wynosi wartość takiej funkcji, np. f(3,4)?
23 paź 22:49
Janek: ok, ogarniam, min f(3,4) to 3. Czyli nie jest różnowartościowa. Troche źle na to popatrzylem chyba. Wytlumaczy jktos czy jest to funkcja "na"?
23 paź 22:51
b.: > Da się określić czy jest to funkcja, tą co podałem w pierwszym wpisie, różnowartościowa? Da się, nie jest różnowartościowa, przykład dwóch różnych par liczb (x,y) oraz (z,t) takich, że min{x,y} = min{z,t} bardzo łatwo znaleźć. Typowe funkcje z R2 do R nie są rożnowartościowe (choć funkcje różnowartościowe z R2 do R istnieją)
23 paź 22:53
b.: > min f(3,4) to 3. Czyli nie jest różnowartościowa. Hmm nie jestem przekonany, czy rzeczywiście ,,ogarniasz'' emotka Dlaczego nie jest różnowartościowa?
23 paź 22:53
PW: Na pewno nie jest różnowartościowa. Przykład: (x1,y1) = (2,5), (x2,y2) = (2,7) (x1,y1) ≠ (x2,y2) , ale min{x1,y1} = 2 = min{x2,y2}. Na całej półprostej o równaniu x = 2∧y ≥ 2 funkcja ma tę samą wartość 2.
23 paź 22:54
PW: Widzę, że się grzebię na starość. Pora spać.emotka
23 paź 22:55
Janek: Późno jest i zapomniałem o tym po prostu Mógłbyś wytłumaczyć jeszcze co z tą funkcją "na"? Bo wydaje mi się, że jest, bo jak damy takie same liczy np. 3,3 lub 6,6 to będzie ok? DObrze rozmouje?
23 paź 23:02
PW: Jest funkcją "na" R. Każda liczba rzeczywista r jest wartością funkcji, np. dla pary (r, r+1) min{r,r+1} = r.
23 paź 23:06