Wielomiany
Radek: Dobry wieczór. Mam problem z tym zadankiem. Czy mogę prosić o pomoc? Dany jest wielomian
W(x) = x4 − mx3 + nx2 − 8
Wartość tego wielomianu dla x = 2 jest taka sama, jak dla x = −2. Natomiast W(3) = 82. Wyznacz
wartości liczb m i n oraz rozwiąż nierówność W(x) > x4 + 2
14 lis 00:12
Aza:
więc tak:
w(2)= W(−2) => 16 −8m +4n −8 = 16 +8m +4n −8 => −16m =0 =>
m=0
W(3)= 82 => 81 − 0 +9n −8 = 82 => 9n = 9 =>
n =1
W(x) = x
4 +x
2 −8
W(x) >x
4+2 => x
4 +x
2 −8 > x
4 +2 => x
2 −10>0
to: ( x −
√10 )(x +
√10) >0 => x€ ( −∞,
√10) U (
√10,∞)
Miłych snów
14 lis 00:33