Funkcja Wykładniczo Potęgowa zadanie z gwiazdką ;)
stanisław: x3−log x3 = 900
Kto pomoże mi w tym równaniu? Zastanawiam się na nim od wczoraj, ale jakoś magicznie mnie ono
zaczarowało i nic nie mogę wymyślić. Z góry dziękuję za pomoc.
23 paź 21:45
Eta:
| | x | |
x>0 −log |
| = −logx+log3 i log900= 2+2log3 |
| | 3 | |
Logarytmujemy obydwie strony logarytmem dziesiętnym
logx*(3−logx+log3)= log900
−log
2x+(3+log3)*logx−2−2log3=0 , logx= t
t
2−(3+log3)*t−2−2log3=0 Δ= .......= (log3−1)
2 ,
√Δ= |log3−1|= −log3+1
t= logx= ...... =2 v t=logx= ......= 1+log3= log30
x= 10
2=100 v x= 30
odp:
x={30, 100}
23 paź 22:19
pigor: ...., np. tak :
z definicji logarytmu
x>0, a wtedy z własności logarytmów
x3−log x3 = 900 ⇔ logx
3−log x3 = log 3
2*10
2 ⇔
⇔ (3−logx+log3)logx = 2log3+2 ⇔ 3logx−log
2x+log3*logx= 2+2log3 ⇔
⇔
log2x−(3+log3)logx+2+2log3=0 i
Δ= (3+log3)
2−4(2+2log3) =
= 9+6log3+log
23−8−8log3= log
23−2log3+1=
(1−log3)2 ⇒
√Δ= (1−log3)>0
i logx=
12(3+log3−1+log3) v logx=
12(3+log3+1−log3) ⇒
⇒ logx=1+log3 v logx=2 ⇔ logx= log10+log3 v x=10
2 ⇔
⇒ logx= log30 v x=100 ⇔
x=30 v
x=100 ⇔
x∊{30,100}. ...
23 paź 22:50
Eta:
Hej
π... czym to się różni od mojego rozwiązania
22 : 19
No chyba tylko
kolorami
23 paź 22:53
pigor: ...,

ups ... moja robota online zbyt długo trwała, bo
nie chciałem walnąć się, co ostatnio mi się często zdarza
i długo ... dmuchałem na ... zimne; pozdrawiam
η
23 paź 22:54
pigor: ..., o

wkur... mnie tym komentarzem

niestety
23 paź 22:55
Eta:
No to w końcu .... pozdrawiasz mnie ? czy wkur....
23 paź 22:57
pigor: ..., a i nie czytam w trakcie online, czy coś, ktoś

(no i nigdy nie rozwiązuję najpierw na kartce

)
23 paź 23:00
pigor: ... , no dobra; przepraszam, bo ja nigdy tak nie komentuję niczyich
rozwiązań; a teraz napiję się co nieco... i tyle
23 paź 23:06