Aza:
Należy skorzystać ze wzorów:
pole trójkąta równe jest połowie bezwzględnej wartości wyznacznika pary wektorów
zaczepionych w jednym punkcie.
→ →
P=
12 I d( AB, AC)I
→ →
AB= [ 4−2, 2−(−1)] AC= [5−2, 1−(−1)]
→ →
AB= [2, 3] AC=[3,2]
→ →
d(AB,AC) = 2*2 −3*3= −5
to P=
12I −5I =
12*5 = 2, 5 [ j
2 ]
b) prosta AD zawiera wtę wysokość , i jest prostopadła do prostej BC
i przechodzi przez punkt A
zatem wsp. kierunkowy prostejBC jest:
| | yC −yB | | 1 −2 | |
aBC= |
| = |
| = −1
|
| | xC− xB | | 5−4 | |
więc współcz. kierunkowy prostej AD: a
AD= U{−1}{a
BC= −1
wysokość AD: y −y
A= 1(x −x
A)
AD: y +1= ( x −2)
AD: y = x −3