Roksana: Napisz wzór prostej równoległej do prostej y=2x+1 oddalonej od tej prostej o 1 ....
Bardzo proszę o pomoc:(
16 paź 20:25
tihu: Warunek na równoległość - współczynnik kierunkowy a1 = a2
na oddalenie wpływa współczynnik b, czyli masz dwie opcje y= 2x lub y = 2x + 2
To wszystko.
Pozdrawiam
16 paź 21:10
Adamon55: Powyżej źle. To nie będzie odległość między prostymi tylko przesunięcie o 1. Odległość to
prostopadle do prostych. Współczynnik kierunkowy rzeczywiście będzie taki sam, ale potem
trzeba najkrócej to skorzystać ze wzoru na odległość dwóch prostych równoległych i
zapisać równanie, że ta odległość musi się równać 1. Powodzenia
17 paź 05:33