Łatwe zadanko tekstowe
monika: Pan Nowak spłacił dług w wysokości 5640 zł w 12 ratach, z których każda była mniejsza od
poprzedniej o 60 zł. Ile wynosiła pierwsza rata?
23 paź 20:51
Hurwitz: xn− n−ta rata − CIĄG ARYTMETYCZNY
x1=?
x1+...+x12=5640
Teraz potrafisz?
23 paź 20:54
monika: Przypominam, że to forum zadankowe. Spodziewaj się trudnych jak i łatwych zadań, więc prosze
spinaj dupe
23 paź 20:55
Hurwitz: Ze wzoru na sumę ciągu arytmetycznego: r=60
| | (x1+ x1 + 11 * 60)*12 | |
5640= |
| |
| | 2 | |
23 paź 20:56
Hurwitz: Do postu z 20:55.Mam ten komfort, że sam wybieram co chcę rozwiązać...
23 paź 20:57
monika: NIe każdy jest dobry z matmy, przypominam. Dziękuję za wskazówki
23 paź 21:02
Hurwitz: Najmniejsze psy najbardziej szczekają. To ich reakcja obronna.
23 paź 21:19
Mila:
Moniko, bądź damą.
23 paź 21:27