mat
Julia: Lokata 2400 zł oprocentowana jest w wysokości 20% w stosunku rocznym.
W banku dla tego rodzaju lokaty obowiązuje kapitalizajca:
a) roczna (bank po roku dopisuje do kapitału należne odsetki);
b) półroczna (bank po półroczu dopisuje do kapitału należne odsetki));
c)kwartalna (bank po upływie 3 miesięcy dopisuje do kapitału należne odsetki);
Oblicz, ile pieniędzy odbierze klient z banku po 2 latach oszczędzania dla każdego rodzaju
kapitalizacji. Wynik zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.
23 paź 20:45
Metis: k=2400
p=20%
t1=1
t2=0,5
t3=0,25
d− odsetki
Musisz uważać tylko na kapitalizacje.
23 paź 21:38
Metis: *dla ścisłości:
p=20
23 paź 21:38