zespolone
Kris: Zespolone
_
Im(z2) ≥ Re[(z)2]
Tam po prawej z sprzeżone, nie wiem za bardzo jak sie za to zabrac
23 paź 20:23
Hurwitz: Sprzężenie możesz pominąć: Re(a+ib)=Re(a−ib)
23 paź 20:26
Kris: Aha

Czyli nie ma znaczenia czy sprzezone z do kwadratu czy zwykle to samo wyjdzie tak ?
23 paź 20:27
52: W tym przypadku tak... ale jak masz Im z liczby zespolonej sprzężonej to gorzej
zresztą
z=x+iy
ź=x−iy
z2=x2+2xyi+i2y2=x2+2xyi−y2
ź2=x2−2xyi+i2y2=x2−2xyi−y2
ź − sprzężenie
23 paź 20:30
52: Lepiej niech ktoś to sprawdzi, bo ja to nowy w tych rzeczach
23 paź 20:30
Hurwitz: Jest OK.
23 paź 20:31
Kris: Zeby nie robic spamu
23 paź 20:49
Kris: | | 2(x+y) | |
jak to wymnoże i wyciagnę urojoną |
| ≥ 0 |
| | 2x2 + 4xy | |
23 paź 20:50
52: Kris masz odp do tego ?
Bo mi sprzeczność wyszła
23 paź 20:51
23 paź 20:54
Mila:
| | x2−y2 | |
Im(...)= |
| i x≠0 i y≠0 ( jeśli Ci nie wyjdzie, to pisz) |
| | x2+y2 | |
(x−y)*(x+y)≥0 ⇔
x−y≥0 i x+y≥0) lub (x−y)≤0 i x+y≤0) to zbiory jak w linku.
23 paź 21:22
Kris: Dzięki Mila wyszlo
23 paź 22:43
Mila:

To dobrze.
23 paź 23:53