Wyznacz punkt najbliższy
Tosiek: Wyznacz punkt należący do paraboli y=1/3(x2) i znajdujący sie najbliżej punktu P(6;3/2)
23 paź 20:15
Hurwitz: Zadanie można przeformułować tak wyznacz r>0, dla którego równanie:
(x−6)2+(x2/3−3/2)2=r2 posiada dokładnie jedno rozwiązanie.
23 paź 20:24
Tosiek: I będzie to poprawne?
23 paź 20:28
Janek191:
więc
| | x4 | | 1 | |
I PR I = √ ( x − 6)2 + ( x23 − 32)2 = √ |
| − 12 x + 38 |
| |
| | 9 | | 4 | |
| | x4 | | 1 | |
I PR I jest najmniejsza , gdy g(x) = |
| − 12 x + 38 |
| osiąga minimum |
| | 9 | | 4 | |
| | 4 x3 | |
g '(x) = |
| − 12 = 0 ⇔ x = 3 |
| | 9 | |
Łatwo pokazać,że funkcja g osiąga minimum dla x = 3.
Odp. R = ( 3 ; 3)
=============
23 paź 20:30
Tosiek: A g(x) jest równe temu pierwiastkowi czy pierwiastek znika jak w twojej wersji?
23 paź 20:45
Janek191:
g(x) − to funkcja pod znakiem pierwiastka
23 paź 21:33
Tosiek: Chyba nie do końca rozumiem, ale dzięki bardzo
23 paź 21:43
Hurwitz: Kontynuując myśl z godz. 20:24. To co zaproponowałem można opisać tak: szukany punkt na
paraboli to ten sam punkt, który leżąc na paraboli leży również na jedynym (!) okręgu o środku
w punkcie P mającym tylko jeden punkt wspólny z parabolą. To co napisałem to równanie tego
okręgu uwzględniające fakt, że (x,y) leży na paraboli, tj. y=x2/3. Jeżeli miałeś pochodne to
rozumowanie zaproponowane przez Szanownych Poprzedników jest OK, jeżeli nie miałeś pochodnych
masz alternatywę w postaci mojego rozwiązania.
24 paź 08:47