Dla jakich wartości malejąca?
Tosiek: Dla jakich wartości k funkcja f(x)=−x3+(2k2+k−1)x+x jest malejąca?
23 paź 20:07
Kacper:
Pochodna i liczysz.
23 paź 20:08
Tosiek: Jakbym wiedziała jak bym nie pytała.
23 paź 20:12
Tadeusz:
sprawdź potęgi w treści
23 paź 20:16
Tosiek: f(x)=−x3+(2k2+k−1)x+4
23 paź 20:18
Tadeusz:
jeszcze lepiej −
23 paź 20:19
Tosiek: Liczę na pomoc
23 paź 20:22
Tadeusz:
f'(x)=−3x2+2k2+k−1
a malejąca kiedy f'(x)<0
23 paź 20:27
Tosiek: Myślałam nad rozbiciem na k1 i k2 z delty i pózniej pochodna na jedno wyjdzie?
23 paź 20:30
Tadeusz:
... myśl troszkę−
23 paź 20:49
Tosiek: Czyli wychodzi ze jest malejąca dla x∊<−√6/6; √6/6>?
23 paź 21:00
Tadeusz:
to przeczytaj raz jeszcze treść zadania .... o co tam pytają

? −
23 paź 21:03
Magda: O k no tak jeju nie czepiaj sie tak
23 paź 21:05
Tadeusz:
... ale policzone też kiepsko −
23 paź 21:08
Tosiek: Bo podstawilam k1 i k2 i liczyłam x ...
23 paź 21:10
Tosiek: Możesz mi wytłumaczyć jak mam to zrobic?
23 paź 21:10