Wyznacz równania stycznych
Magda: Dana jest funkcja f(x)=4/x. Wyznacz równania stycznych do wykresu funkcji f nachylonych do osi
x pod katem 135
23 paź 19:51
Magda: UP
23 paź 21:01
Janek191:

y = a x + b
a = tg 135
o = − 1
y = − x + b − równanie stycznej
Rozwiąż układ :
y = x
−−−
x = − 2 lub x = 2
P
1 = ( − 2; − 2) P
2 = ( 2; 2) − punkty styczności
oraz
y = − x + b
− 2 = 2 + b ⇒ b = − 4
y = − x − 4
========
2 = − 2 + b ⇒ b = 4
y = − x + 4
========
23 paź 21:25
Eta:

Równanie stycznej y=f
'(x
o)(x−x
o)+y
o a=tg135
o=f
'(x
o)= −1
| | 4 | | 4 | | 4 | |
y'= − |
| ⇒ − |
| =−1 ⇒ xo= 2 v xo=−2 , yo= |
| |
| | x2 | | xo2 | | xo | |
y
o=2 v y
o=−2
A(2,2) , B(−2,−2)
równania stycznych : y= −(x−2)+2 ⇒
y=−x+4
y= −(x+2)−2 ⇒
y= −x−4
23 paź 21:36
karolek: ▯
3 lut 13:23