matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozłóż wyrażenia na czynniki, korzystając ze wzorów skróconego mnożenia
Wiciu:
16x
4
−8x
2
+1 Proszę o zrobienie tego zadania krok po korku ponieważ nie mogę tego zrozumieć. Dziękuje
23 paź 19:51
458:
16x
4
=(4x
2
)
2
(4x
2
)
2
−2*4x
2
*1+1
2
=(4x
2
−1)
2
=[(2x−1)(2x+1)]
2
23 paź 19:57