Znam odpowiedź, ale nie rozumiem
Gracjan: Nie rozumiem takiego zadania:
Droga 's' poruszającego się ciała jest opisana wzorem s(t) = t3+4t2+1 . Masa tego ciała jest
równa 10kg. Napisz wzor opisujący:
a) prędkość v tego ciała w chwili t
b) przyspieszenie a ciała w zależności od t
c) energię kinetyczna tego ciała wyrażoną w dżulach w zależności od czasu t
Odpowiedzi są takie:
a) s'(t)
b) v'(t)
c) Ek=5(9t4+48t3+64t2)
Nie mam zielonego pojęcia dlaczego tak... Prosilbym o wytlumaczenie najlepiej łopatologiczne.
23 paź 19:49
Janek191:
s(t) = t
3 + 4 t
2 + 1
więc
v(t) = s'(t) = 3 t
2 + 8 t
a(t) = v'(t) = 6 t
m = 10 kg
| | m*v2 | |
Ek = |
| = 0,5 m*v2 = 0,5*10*( 3 t2 + 8 t)2 = 5*(9 t4 + 48 t3 + 64 t2) |
| | 2 | |
23 paź 19:54
Janek191:
s(t) = t
3 + 4 t
2 + 1
więc
v(t) = s'(t) = 3 t
2 + 8 t
a(t) = v'(t) = 6 t
m = 10 kg
| | m*v2 | |
Ek = |
| = 0,5 m*v2 = 0,5*10*( 3 t2 + 8 t)2 = 5*(9 t4 + 48 t3 + 64 t2) |
| | 2 | |
23 paź 19:54
Gracjan: Pochodne potrafię sobie sam policzyć, tylko nie rozumiem, czemu te zależnosci, o które nas
pytają mają być tymi pochodnymi

23 paź 19:58
Gracjan: Bardzo proszę o,jakieś wytlumaczenie tego, dlaczego mają być te pochodne?
23 paź 20:12
Janek191:
Poucz się fizyki
23 paź 20:14
Gracjan: Jednak to zadanie jest w zbiorze z matematyki i dlatego tego nie potrafię. Tak jest i już? XD
v= s/t to wiem wzór na a też znam
23 paź 20:17