granice
Adam555: x→+
∞
nie wiem jak do tego sie zabrać

moze mi ktos wytlumaczyć?
23 paź 19:41
Janek191:
| | 1 | | x +1 − ( 2x + 5) | | − x − 4 | |
f(x) = |
| * |
| = |
| = |
| | x | | √x +1 + √2x + 5 | | x*( √x+1+ √2x +5 | |
| | − 1 − 4x | |
= |
| |
| | √ x + 1 + √2x + 5 | |
więc
lim f(x) = 0
x →
∞
23 paź 19:49
Janek191:
| | 1 | | x +1 − ( 2x + 5) | | − x − 4 | |
f(x) = |
| * |
| = |
| = |
| | x | | √x +1 + √2x + 5 | | x*( √x+1+ √2x +5 | |
| | − 1 − 4x | |
= |
| |
| | √ x + 1 + √2x + 5 | |
więc
lim f(x) = 0
x →
∞
23 paź 19:49
Adam555: a dlaczego 0?
23 paź 19:56
Janek191:
Bo licznik dąży do ( − 1) , a mianownik do +
∞
23 paź 19:57
Adam555: jeszcze mam problem z zadaniem, żeby wyznaczyc parametr a
23 paź 19:58
Janek191:
Zastosowałem wzór :
a =
√x + 1
b =
√2x + 5
23 paź 19:58
Janek191:
| | 5 + 2√x | | | |
f(x) = |
| = |
| = |
| | √ ax + 7 | | | |
x →
∞
więc
√a = 8
a = 64
=====
23 paź 20:05
Adam555: dzięki, rozumiem
23 paź 20:11
Janek191:
To chwała Bogu !
23 paź 20:16
Adam555: mam jeszcze jeden przyklad, jakos mi nie wychodzi
23 paź 20:28
Adam555: odp to −1
23 paź 20:29
Adam555: | | −3x+1 | |
dochodzę do postaci |
| |
| | √−x*(√2−4x+√1−x) | |
23 paź 20:30
Janek191:
| | 2 − 4x − ( 1 − x) | | 1 | |
f(x) = |
| * |
| = |
| | √ 2 − 4x + √1 − x | | √−x | |
| | 1 − 3x | | 1 − 3x | |
= |
| = |
| = |
| | √− x*(√2 − 4x + √1 − x) | | √−2x + 4x2 + √− x + x2 | |
więc
| | − 3 | | −3 | |
lim f(x) = |
| = |
| = − 1 |
| | √4 + √1 | | 3 | |
x →
∞
23 paź 20:42
Janek191:
Czy nie powinno być x → − ∞ ?
23 paź 20:43
Adam555: tak powinno, zapomnialem przepisać
23 paź 20:46
Adam555: dzięki
23 paź 20:49