prawdopodobienstwo
himf7: W urnie jest 10 kul ponumerowanych od 1 do 10. Losujemy dwie kule. Czy bardziej prawdopodobne
jest, ze druga z wylosowanych kul bedzie miala dwa razy wiekszy numer od pierwszej kuli w
przypadku losowania bez zwracania czy ze zwracaniem ?
czy możliwe, że w obu przypadkach prawdopodobienstwo jest takie same?
23 paź 19:41
himf7: ?
23 paź 19:49
himf7: czy możliwe, że w obu przypadkach prawdopodobienstwo jest takie same?
23 paź 19:56
himf7: pomożcie
23 paź 20:07
himf7: czy to jest możliwe? proszę o pomoc
23 paź 20:18
wmboczek: zmienia się moc Ω a nie zmienia moc A zatem ...
23 paź 20:30
himf7: więc P(A)=0,5 bez zwracania i P(B)=0,25 ze zwracaniem
23 paź 21:02
himf7: ?
23 paź 21:02
Mila:
a) losowanie (kolejno )bez zwracania:
|Ω|=9*10
A={(1,2),(2,4),(3,6),(4,8),(5,10)}
b) |Ω|=10*10
|A|=5
daj odpowiedź.
23 paź 21:05
himf7: większe bez zwracania, tak?
wytłumaczcie mi czemu Ω=9*10 i Ω=10*10?
23 paź 21:10
Szczepan: Masz 10 kul. Wyciągasz jedną (10 możliwości), nie zwracasz jej, wyciągasz drugą (9 możliwości,
bo z 10 zabrałeś 1) czyli 10*9
A opcja ze zwracaniem, czyli wyciągasz 1 z 10 (10 możliwości0 i ją odkładasz, nastepnie znowu
wyciągasz jedną (też 10 możliwości), czyli 10*10
23 paź 21:17
himf7: dziękuję za wytłumaczenie
23 paź 21:18
Mila:
Szczepan maturzysta?
23 paź 21:24